Srbija i Balkan

Kurtiju smetaju Čiča Draža i što "Beograd sme": Srbija živi u prošlosti, nije završila sa ratovima

Prema rečima premijera privremenih prištinskih institucija, Srbija je "u bronzi ovekovečila sinonim brojnih stradanja i prolivanja krvi hiljada ljudi"
Kurtiju smetaju Čiča Draža i što "Beograd sme": Srbija živi u prošlosti, nije završila sa ratovimaGetty © Keystone / Stringer

Da to što "Beograd sme" gotovo po pravilu smeta zvaničnoj Prištini, vidi se iz najnovijeg pisma predsednika vlade tzv. Kosova Aljbina Kurtija, kome je ovog puta trn u oku nekadašnji vođa četničkog pokreta, Dragoljub Draža Mihailović.

Premijeru privremenih prištinskih institucija Kurtiju zasmetalo je nedavno otvaranje muzeja i otkrivanje spomenika komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini na mestu njegove porodične kuće u Bregalničkoj ulici u Beogradu.

"Iza bilborda koji su nosili poruku 'Beograd sme' u glavnom gradu Srbije je svečano otkrivena statua bivšeg vođe četničkog pokreta tokom Drugog svetskog rata Dragoljuba Mihailovića. Srbija je ovekovečila u bronzi sinonim brojnih stradanja i prolivanja krvi hiljada ljudi. Inicijator je udruženje koje poziva na humanitarne i ekološke aktivnosti. Protivljenje raznih aktivističkih organizacija bilo je uzaludno", napisao je Kurti. 

On je dodao da je sporna i "Bregalnička", naziv pod kojim je Srbija vodila "bitku za teritorijalno proširenje" tokom Drugog balkanskog rata protiv Bugarske (1912-1913), na obalama reke Bregalnice u Severnoj Makedoniji.

"Dakle, ovekovečiti rat u zemlji koja je sada članica NATO-a (Severna Makedonija), protiv zemlje koja je sada članica NATO-a u EU (Bugarska). Kažu da muzeji služe za zaštitu prošlosti. Ali jedno je zaklon od prošlosti, a drugo je veličanje zla. Još više kada se sećanjima aludira na željeno ponavljanje", dodao je Kurti.

On je podsetio da je Vrhovni sud u Beogradu 14. maja 2015. godine na 39 stranica rehabilitovao "Čiča Dražu", a da su u poslednjih nekoliko godina Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin demantovali masakr u Račku.

"Današnja Srbija živi u prošlosti jer smatra da njeni ratovi nisu završeni, niti Balkanski ratovi s početka prošlog veka, ni svetski ratovi sredinom XX veka, niti onaj na 'Kosovu' 1998-1999. Teroristički napad na Banjsku 24. septembra ove godine samo je još jedna bitka tih nedovršenih ratova iz ugla zvaničnog Beograda", poručio Kurti.

image