Srbija i Balkan

Draža Mihailović dobija muzej: Otkupljena porodična kuća, deo javnosti negoduje

U udruženju "Naša Drina" za RT Balkan kažu da je kuća otkupljena i renovirana, kao i da će u postavci muzeja čije su otvaranje najavili za 17. oktobar moći da se vide predmeti iz tog perioda kao i lični predmeti Draže Mihailovića
Draža Mihailović dobija muzej: Otkupljena porodična kuća, deo javnosti negoduje© Иван Аранђеловић

Udruženje "Naša Drina" najavilo je da će 17. oktobra svečano otvoriti muzej posvećen Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, a tom prilikom biće otkriven i njegov spomenik.

Muzej se nalazi u Bregalničkoj ulici u Beogradu, u porodičnoj kući u kojoj je Mihailović jedno vreme živeo s porodicom i iz koje je, kako se često naglašava, otišao u Drugi svetski rat.

U udruženju "Naša Drina" za RT Balkan kažu da je kuća otkupljena i renovirana, kao i da će u postavci moći da se vide predmeti iz tog perioda kao i lični predmeti Draže Mihailovića. Među njima i nekoliko pari njegovih naočara, perorez, torba…

U Bregalničkoj ulici biće otkriven i spomenik Draži Mihailoviću, rad vajara Dragana Radenovića, člana Ruske akademije likovnih umetnosti.

Udruženje ljubitelja prirode "Naša Drina", koje je otkupilo porodičnu kuću i otvara muzej u njoj, osnovano je u novembru 2020. godine na inicijativu Igora Braunovića koji je postao i njegov predsednik.

Kako se navodi na njihovom sajtu, udruženje je preraslo u patriotsko-ekološku organizaciju i 5. februara 2022. godine donelo odluku da se uključi u politički život i podrži Socijalističku partiju Srbije i Ivicu Dačića na parlamentarnim izborima u aprilu 2022. godine. Predsednik udruženja Braunović bio je i kandidat za narodnog poslanika na ovoj listi pod rednim brojem 21.

Inicijativa da porodična kuća Mihailovića u Beogradu bude otkupljena i pretvorena u muzej postojala je i ranije, 2019. godine. Tada je jedan od njenih pokretača bio unuk Draže Mihailovića Vojislav koji je pozvao na prikupljanje donacija i osnivanje fondacije kako bi se zamisao ostvarila.

I tada, kao i danas, zamisao o otvaranju muzeja Draže Mihailovića u Beogradu izazvalo je oprečne reakcije u javnosti. Te 2019. godine, Al Džazira je pisala o "koljačkom muzeju Draže Mihailovića".

Na najave o otvaranju muzeja, ovog oktobra reagovala je predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća Misala Pramenković koja je za Radio slobodna Evropa prokomentarisala to što se bilbordi koji najavljuju otvaranje muzeja nalaze u sredinama gde živi bošnjačko stanovništvo, ističući da bi oni morali da budu uklonjeni.

"Postavljanje bilborda ovakve sadržine u višenacionalnim sredinama predstavlja direktnu provokaciju i vređanje pripadnika naroda koji je pretrpeo velike zločine, kao što je slučaj sa bošnjačkim narodnom", navela je Pramenković i dodala da se time vređaju žrtve četničkog pokreta. 

Dragoljub Mihailović je, inače, kuću u prestonici kupio 1931. godine kada je dobio prekomandu iz Skoplja u Beograd, u Gardu. U njoj je živeo sa suprugom Jelicom, sinovima Brankom i Vojislavom i ćerkom Gordanom. To je bio njihov porodični dom sve do 1941. godine i početka Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je Dragoljuba Mihailovića 2015. godine i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u procesu koji je protiv njega vodio komunistički režim 1946. godine.

Sud je usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović bio osuđen na smrt. Utvrđeno je da je sporna presuda doneta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga, a sam sudija rekao je da se odlučivalo isključivo o tome da li je Mihailović imao pravično suđenje, a ne o činjenici da li je bio ratni zločinac.

Odlukom Višeg suda u Beogradu Mihailović se smatra neosuđivanim.

Komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini 15. jula 1946. godine osuđen je na smrt, a dva dana kasnije je streljan. Do danas se ne zna gde je njegov grob.

Pokojni partizanski general Jovo Kapičić, koji je više puta govorio o svom učešću u hapšenju Mihailovića, govorio je medijima: "I da znam gde je sahranjen, neću vam reći pa da ćete crć`".

image
VV inauguration
banner