Srbija i Balkan

Šapić za pronalaženje groba Draže Mihailovića: To je dug našim precima, a obaveza budućim pokolenjima

Spekuliše se da je general zakopan na Adi, Dedinju...
Šapić za pronalaženje groba Draže Mihailovića: To je dug našim precima, a obaveza budućim pokolenjima© M.M./ATAImages

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić inicirao je ideju da se pronađe i obeleži grobno mesto generala Dragoljuba Mihailovića.

"Još 2004. godine je donet zakon o izjednačavanju Ravnogorskog, sa Narodnooslobodilačkim pokretom. Od tada je prošlo 19 godina. Vreme je da se konačno otkrije i obeleži mesto gde počiva general Dragoljub Draža Mihailović. To je dug našim precima, a obaveza budućim pokolenjima", naveo je Šapić na Tviteru.

Dražu Mihailovića su 17. jula 1946. ubile komunističke vlasti nakon montiranog procesa, a grob mu nikada nije pronađen.

Istoričar Srđan Cvetković koji je učestvovao u radu Komisije za pronalaženje grobnog mesta generala, smatra da je pronalaženje Mihailovićevog groba civilizacijsko pitanje.

"Vrlo je teško naći grob ako nemate precizne mape ili svedoke, mnogo lakše je Draži podići spomenik ili dati ulicu, jer on u Beogradu nema ni jedno, ni drugo, a Šapić kao gradonačelnik može da doprinese da se to promeni", rekao je Cvetković za "Novosti".

Komisija koja se bavila pronačaženjem groba formirana je 2008. i posle nekoliko godina rada ugašena je bez konkretnih rezultata.

Kao potencijalne lokacije generalovog grobnog mesta pominjani su Ada Ciganlija, Lisičiji potok, Dedinje...

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je Mihailovića 2015. i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u procesu 1946. Sud je utvrdio da je suđenje bilo "političko i ideološko" i prepuno pravnih grešaka.

image