Srbija i Balkan

Banjaluka sme - održana konferencija u organizaciji ruskog fonda pod EU sankcijama

Fond čije je sedište u Moskvi osnovao je pre 13 godina Dmitrij Medvedev, a od jula 2022. na listi je sankcionisanih organizacija u EU
Banjaluka sme - održana konferencija u organizaciji ruskog fonda pod EU sankcijama© MFA Russia/via Globallookpress.com

Globalni dijalog moguće je uspostaviti isključivo uz poštovanje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, istaknuto je na međunarodnom skupu "Balkanski dijalog", koji se, u organizaciji u EU sankcionisanog ruskog Fonda za javnu diplomatiju "Aleksandar Gorčakov", održava u Banjaluci.

Zabranu delovanja Fonda van Rusije tražili su 2022. predstavnici ukrajinskog, beloruskog, češkog, slovačkog, litvanskog, američkog, britanskog i antiputinovskog ruskog civilnog društva i akademske zajednice, dodaje ovaj medij, podsećajući da je kancelarija Fonda u Kijevu zatvorena 2015.godine.

Na skupu u Banjaluci govorili su izvršni direktor Fonda za podršku javne diplomatije "Gorčakov" Leonid Dračevski, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, dekan Fakultet bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić.

"BiH je najveći eksperment SAD i Zapada", poručio je na konferenciji ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, koji je dodao da je dijalog moguć, ako ga zapadne sile ne posmatraju kao deoimperijalističkog projekta. Izvor svih problema u BiH je što, kako kaže, glavni subjekti ovog prostora nisu sami odlučivali o svojoj sudbini, već su to drugi činili umesto njih.

Ambasador Kalabuhov rekao je da u BiH uticaj stranih faktora dovodi do nesporazuma, i da je potreban unutrašnji dijalog za šta se zalaže i Rusija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, ali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Akademik Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Jelena Guskova rekla je da je dijalog balkanskih zemalja potreban zbog postojeće situacije u svetu i da će Rusija pobediti, a EU nestati.

"Republika Srpska treba da izdrži pritiske još par meseci, dok se to ne desi. Republika Srpska je jaka, snažna, uporna, ne da svoje i ne uzima tuđe",istakla je Guskova, a prenela RTRS.

Ona je naglasila da će balkanske zemlje imati zajednički interes za udruživanje u različitim oblastima, s ciljem napretka i to bez diktata zapadnih zemalja.

U okviru skupa održana je i panel-diskusija "Dejtonski sporazum danas. Pogled iznutra i iz Rusije", na kojoj se obratio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan koji je poručio da se može govoriti o kontinuitetu uzurpacije dejtonskih, ustavnih, dogovorenih principa koja je išla u pravcu narušavanja ustavnopravne snage i pozicije Republike Srpske. Vrhunac oduzimanja nadležnosti je, kako ocenjuje, sudski postupak protiv predsednika Milorada Dodika.

Direktor Centra za humanitarno pravo i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da je dijalog u BiH i na Balkanu potreban ako se uzmu u obzir postojeći politički procesi, ali da je, kako kaže, Dejtonski mirovni sporazum alibi da BiH i dalje bude kolonija.

image