Srbija i Balkan

Vučić odlikovao Trampovog izaslanika: Grenel nije zatvarao vrata, pretio, niti kažnjavao

Predsednik Srbije je američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine u vreme administracije Donalda Trampa nazvao istinskim prijateljem naše zemlje
Vučić odlikovao Trampovog izaslanika: Grenel nije zatvarao vrata, pretio, niti kažnjavao© FOTO TANJUG / RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Ričardu Grenelu Orden srpske zastave prvog stepena za "istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Vučić je nazvao Grenela istinskim prijateljem Srbije i čitavog regiona, dodavši da je za kratko vreme neumornim radom poboljšao odnose Beograda i Vašingtona. 

Grenel je bio američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine u vreme administracije Donalda Trampa.

"Grenel je tokom svog mandata pokazao diplomatsku veštinu, ali i umeće da sasluša nešto sa čime se nužno ne slaže. Takođe je demonstrirao nešto što nismo mogli da vidimo u onome što eufemistički nazivamo međunarodnom zajednicom - a to su objektivnost, intelektualno i političko poštenje i doslednost vanserijskog karaktera", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da razgovori sa Grenelom nisu uvek bili laki, ali da on, kao izaslanik predsednika SAD nikada nije bio isključiv.

"Kada smo bili u Vašingtonu, sećam se koliko mi je bilo teško da odbijem ono što je Grenel tražio, ali čak i kada smo to iz jasnih razloga morali da učinimo, on nije zatvarao vrata, pretio, niti donosio odluke o kažnjavanju onih koji su imali drugačiji stav ili nisu hteli da budu stoprocentno poslušni", istakao je Vučić.

Kako je predsednik rekao,"samo slobodna i pouzdana Srbija može biti istinski partner SAD i svih drugih aktera u međunarodnoj zajednici."

Napomenuo je da je Grenelova glavna osobina to što je "ekonomiju pretpostavljao politici; da je dobro razumeo da rešavanjem ekonomskih problema, rešavamo i veliki deo političkih."

Predsednik Srbije je kazao da Beograd odlikovanjem Grenela potvrđuje "nepokolebljivu posvećenost" saradnji sa Vašingtonom, dodavši da su SAD i Srbija "gradile temelje svoje kuće na istim vrednostima, koje nikad nisu bile aktuelne kao danas."

"Posebno hvala, ambasadore Grenel, što govorite stvari koje se mnogima, ni u SAD ni na ostatku Zapada neće dopasti, ali se trudite da govorite istinu i imate pristup intelektualnog i političkog poštenja", rekao je Vučić.

Grenel: Pristup zasnovan na ekonomiji Trampova ideja

Grenel je istakao da pristup koji je pohvalio Vučić nije bio njegova ideja.

"To je bila ideja predsednika Trampa. Pogrešio bih ako njemu ne bih zahvalio na tome", rekao je Grenel.

Napomenuo je da je pre tri godine dobio orden najvišeg reda i od tzv. Kosova, te da je verovatno jedina osoba koju su na takav način odlikovali i Beograd i Priština.

"Kao što dobro znate, volim Srbiju i njen narod, i volim Kosovo", rekao je Grenel, dodavši da Srbija trenutno nema "partnera" kao što je bio Hašim Tači.

Dodao je da je veoma kritičan prema premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju, kao i da ako bi on primenio obaveze iz prethodno potpisanih sporazuma, "mogli bismo da se vratimo u vreme kada smo vršili pritisak i na Srbiju i na Kosovo.

"Sada mora postojati pritisak na Kurtija, da primeni ono što je Tači obećao. On to ne čini. Verujem da je odgovornost međunarodne zajednice da izvrši pritisak na njega", rekao je Grenel.

image