Srbija i Balkan

Lokomotiva podkast #51: Buđenje Rusije

U novoj epizodi podkasta Lokomotiva gostovao je Slobodan Antonić, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu
Lokomotiva podkast #51: Buđenje Rusije

Kako javlja "Forin afers", Srbija se uz rusku pomoć sprema da započne novi rat na Balkanu. Autori teksta "Drugi ruski front u Evropi" objašnjavaju da savez Moskve i Beograda preti da destabilizuje Zapadni Balkan, a simptome destabilizacije vide u grafitima po srpskim gradovima koji najavljuju povratak vojske na Kosovo, grafitima po ruskim gradovima koji poručuju Srbima da imaju rusku podršku, ali i u savezništvu Rusije i Srbije povodom "kosovoskog pitanja". Izjava ministra Lavrova o sukobu koji "sazreva u srcu Evrope" tumači se kao poruka o ruskoj nameri da "destabilizuje Balkan".

Međutim, dok "Forin afers" strahuje od sukoba na Balkanu, sukob na Bliskom istoku preti da eskalira. Dok su gotovo sve zemlje stavile akcenat na govor Hasana Nasrale, generalnog sekretara Hezbolaha, o potrebi za postizanjem prekida vatre, gotovo da je prećutana njegova poruka o tome da "Hamas mora pobediti".

Američke vojne ispostave su pod gotovo baražnom vatrom svake noći u Iraku i Siriji, iako ni izraelska i američka strana ne ostaju dužne – bar suparničkoj strani u Siriji.

Broj žrtava u Gazi raste svakodnevno, i uzevši sve to u obzir, Ehud Barak, bivši premijer i ministar odbrane Izraela, zaključuje u intervjuu za "Forin polisi" da Izrael ubrzano gubi "pozicije u propagandnom ratu" i podršku u svetu.

O tome kako prolaze američki saveznici rečito govori slučaj Zelenskog, koji, kao da je u "apstinencijalnoj krizi", više ne traži pomoć, već kredite od Zapada, uz obećanje da će Ukrajina vratiti sav novac.

O ovim i drugim temama, u prvom delu podkasta, razgovarali su autori Marko Nikolić i Tiosav Purić, a u drugom delu gost je bio profesor na Odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodan Antonić.

Razgovarajući o ruskom "buđenju carstva" posle pokretanja SVO u Ukrajini, o čemu je pisao u svojoj novoj knjizi, prof. Antonić je skrenuo pažnju da treba razlikovati rusko carstvo od zapadnog imperijalizma, ističući da je ideja ruskog carstva ideja mira i napretka za sve narode koji u njemu žive.

Prof. Antonić ističe razliku između dva imperijalna iskustva time da su mnogi Jermeni, Poljaci i sibirski narodi imali predstavnike u visokim ešalonima vlasti i u Carevini, i u SSSR i u današnjoj Rusiji, dok bi, da je bio pod zapadnim imperijlaizmom, Sibir danas "govorio engleski ili španski", a bilo bi ministara iz Sibira u Londonu koliko ih je bilo i iz Indije ili Kenije.

Lokomotiva podkast emituje se svake subote u 20 časova.

image