Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Rat između Amerike i Irana sve bliži?

Gost u najnovijoj epizodi podkasta Lokomotiva bio je dramaturg dr Boris Trbić koji je živeo u Jugoslaviji, Peruu i Libiji, a trenutno sa porodicom živi u Australiji
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Rat između Amerike i Irana sve bliži?

Autori emisije Tiosav Purić i Marko Nikolić su sa Borisom Trbićem razgovarali o dominantnom narativu koji se servira kroz medije u aktuelnom izralesko-palestinskom sukobu, kao i kako je borba za jednu odnosno drugu stranu priče tekla kroz film, umetnost i kulturu u toku 20. veka.

"Ključno pitanje palestinskog filma su Nagba i Naksa - dva tragična događaja iz prošlosti, ali mora se živeti u sadašnjem vremenu. Traumu iz prošlosti potrebno je situirati u sadašnji momenat i projektovati kakvu takvu održivu budućnost jer je nemoguće da se živi u prošlosti", rekao je Trbić

Takođe, gost je u emisiji istakao značaj zajedničkih produkcijskih radova domaćih kompanija sa zemljama Dalekog istoka, značaju i veličini filmske industrije u Indiji i Iranu, o razlikama u finansiranju, uslovima i načinima dobijanja sredstava od Zapadnih finansijera i onih iz Kine i drugih zemalja iz Azije, kao i o tome kako napraviti projekte koji povezuju srpsku istoriju i kulturu u inostranstvu kroz konkretne projekte na kojima radi u Australiji.

Trbić je beogradski FDU je upisao sa šesnaest godina kao jedan od najmlađih studenata u istoriji katedre za dramaturgiju. Nakon nagrada za publicistiku i radio dramu i kratkog perioda u Pozorištu na Terazijama, otišao je u Melburn gde živi i radi gotovo tri decenije. Magistrirao je dokumentaristiku (Deakin University) doktorirao na temu palestinskog filma (Monash University).

U prvom delu emisije autori su razgovarali o temama koje su obeležile prethodnu nedelju - pojasu haosa sa jedne strane od Vašingtona do Irana izazvanom sukobom na Bliskom istoku i, sa druge strane, pojasu harmonizacije koji se oslikava kroz projekat Pojas i put - od Pekinga do Crnog mora, kao i povratku otpisanih - zašto se Milo Đukanović protivi popisu u Crnoj Gori, kako Milorad Dodik istrajava u borbi protiv suda u Sarajevu, kao i nadraženoj opoziciji u Srbiji koja traži od EU sankcije za predsednika svoje države. 

Lokomotiva se emituje svake subote u 20 časova.

image