Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Zelenski prva žrtva sukoba Hamasa i Izraela?

Gost u najnovijoj epizodi podkasta Lokomotiva bio je profesor Fakulteta za medije i komunikacije i režiser, Stanko Crnobrnja
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Zelenski prva žrtva sukoba Hamasa i Izraela?

Zbivanja na teritoriji Svete zemlje pomerila su fokus zapadnog javnog mnjenja sa dešavanja na "istočnom frontu" gde se vode borbe između Zapada i Rusije u Ukrajini. Autori podkasta, Marko Nikolić i Tiosav Purić, razgovarali su o sukobu koji je eskalirao između Hamasa i Izraela, ocenjujući ovaj rat kao potpuni kolaps američke diplomatije. Američki zvaničnici su svega nekoliko  nedelja pred ovaj sukob govorili o tome kako je Bliski istok stabilniji nego što je ikada bio.

Sa druge strane, autori podkasta podsetili su da je Benjamin Netanijahu na poslednjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predviđao novi koridor, paralelan i nezavisan od projekta "Pojas i put", koji bi preko Saudijske Arabije i Izraela povezivao Indiju sa Evropom.

Sve te lepe želje pale su u vodu. Sada, nakon najvećeg uspeha palestinskog otpora u nekoliko decenija, rat preti Bliskom istoku.

A mogućnost eskalacije sukoba na Bliskom istoku Zelenski prepoznaje kao opasnost po kijevski režim, čija je kontraofanziva zvanično gotova.

Gost u drugom delu podkasta bio je režiser i profesor Fakulteta za medije i komunikacije, Stanko Crnobrnja, sa kojim su autori podkasta razgovarali o veštačkoj inteligenciji, o američkoj istoriji i politici.

"Predsednik Putin je najavio da će onome ko pobedi u trci za veštačku inteligenciju pripasti budućnost sveta", objašnjava Crnobrnja.

"Naravno, postoje civilizacijske razlike u pristupima veštačkoj inteligenciji, na duhovno-filozofskom planu. Zapad želi da poništi duhovnu vertikalu istoka, i tu cela stvar kašlje. Jer ne spaljuju oni džaba Tolstoja. Zapad želi da homogenizuje čitav svet, a Istok se tome odupire", zaključuje Crnobrnja.

Govoreći o stanju na Bliskom istoku, Crnobrnja kaže da je sve to nasleđe američke politike, a "prvobitni greh" smešta u vreme britanskih pokušaja da preko perijskog šaha obuzdaju Iran i zadrže njihova naftna polja.

Sa druge strane, Crnobrnja smatra da je ova generacija američkih politačara "izuzetno opasna, jer nema formata kao što su bili Ajzenhauer ili De Gol, dok sa druge strane velike međunarodne korporacije kao što je Amazon imaju više moći od samih država".

Lokomotiva se emituje svake subote u 20 časova.

image