Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Kako je Gaza postala nova Hirošima?

Gost u najnovijoj epizodi podkasta Lokomotiva bio je Vladimir Kolarić, pisac i kulturolog, koji je posetio Donbas i Lugansk 2018. godine, za vreme trajanja agresije kijevskog režima na ruski narod ovih republika, o čemu je pisao u svojoj zbirci eseja Plamen Donbasa: Eseji o Trećem svetskom ratu
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Kako je Gaza postala nova Hirošima?© РТ Балкан

Autori podkasta Marko Nikolić i Tiosav Purić razgovarali su u prvom delu emisije o "raspeću Amerike" između Ukrajine i Izraela, tj. između dva spoljnopolitička pravca američke politike.

Dok demokrate čvrsto zastupaju stav da treba slati vojnu i finansijsku pomoć i Ukrajini i Izraelu, među republikancima ne vlada konsenzus. Četvorica republikanskih senatora na čelu sa Tedom Kruzom iz Teksasa zagovaraju stav da je potrebno razdvojiti pomoć Izraelu od pomoći Ukrajini, iskazujući time protest prema politici izdašne podrške kijevskom režimu.

Ted Kruz i njegova grupa saradnika je protiv Bajdenovog zakona o objedinjavanju troškova za pomoć Izraelu, Ukrajini, Tajvanu, žrtvama humanitarnih katastrofa i migrantima od ukupno 106 milijardi dolara. Pitanje je kako će se sve ovo odviti do kraja, imajući u vidu da je novoizabrani predsednik američkog Predstavničkog doma Majkl Džonson konzervativac iz Lujzijane, koji je blizak trampističkim pozicijama.

"Rusija treba da bude poražena, Tajvan treba da bude odbranjen, a našim izraelskim saveznicima treba obezbediti sva potrebna sredstva da očiste Hamas sa lica zemlje", izjavio je Ted Kruz.

A dok se na Balkanu nastavlja pritisak Evropske unije na Srbiju povodom tzv. kosovskog pitanja, "parodija SSSR-a", kako je Orban nazvao EU, pokazuje apsolutnu političku nemoć i odsustvo političke težine prilikom bilo kog pokušaja da se uključi u rešavanje krize na Bliskom istoku.

Prema navodima portala Kredl, na Gazu je za dve nedelje bačeno eksploziva snage ekvivalentne snazi bombe bačene na Hirošimu. Da bi se takav postupak opravdao, smatraju autori podkasta, neprijatelj se gotovo potpuno dehumanizuje: Palestinci su dosad označeni kao "nacija decoubica" (ministar energetike Izraela Izrael Kac), "ljudske životinje" (ministar odbrane Izraela Joav Galant) i "varvari",  nad kojima "civilizacija" odnosno Izrael u ime Zapada mora odneti pobedu (premijer Izraela Netanjahu).

U drugom delu emisije, gost Lokomotive bio je pisac i kulturolog Vladimir Kolarić.

"Mi još uvek zatvaramo oči pred onim što se dešava u Donbasu i imamo cenzuru kada treba da inspiratore našeg stradanja četrdesetih godina povežemo sa drugim događajima. Konkretno sa stradanjem ruskog naroda u Ukrajini, kako u Drugom svetskom ratu tako i danas. Meta banderista nisu samo ljudi, nego i spomenici, ustanove kulture, muzeji, pozorišta i cirkusi", izjavio je Kolarić. G

Govoreći o stanju na Bliskom istoku, Kolarić je spomenuo prećutkivanje položaja hrišćana.

"Čak i kad nisu pravoslavci, nego monofiziti, snaga vere azijskih hrišćana je velika i oni su nam civilizacijski bliski. Takođe, treba imati u vidu da je pozicija hrišćana u arapskim islamskim zemljama različita od države do države. Nemoguće je zamisliti Egipat bez Kopta", smatra Kolarić.

Lokomotiva se emituje svake subote u 20 časova.

image