Srbija i Balkan

Kako je glasao Beograd prethodnih 10 godina: Ima li opozicija razloga za optimizam? (GRAFIKA)

Sve svoje karte za predstojeće izbore prozapadna opozicija polaže na Beograd, nadajući se da će u glavnom gradu uspeti da pobedi vladajuću koaliciju. Šta kažu brojevi, kako su Beograđani do sada glasali?
Kako je glasao Beograd prethodnih 10 godina: Ima li opozicija razloga za optimizam? (GRAFIKA)www.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/Xinhua

Opozicija se nada da bi mogla na predstojećim izborima 17. decembra da ugrozi vlast u Beogradu. Sve karte polažu u glavni grad smatrajući da će smena vlasti krenuti odatle, a potom se proširiti na druga mesta u Srbiji.

Samo osam dana nakon prošlih izbora 2022. godine Dragan Đilas, koji se nameće kao lider prozapadne opozicije, uputio se na Andrićev venac da od predsednika Srbije Aleksandra Vučića traži novo glasanje, ali ne svuda u Srbiji, već samo u Beogradu.

Vučić i Đilas su stari znalci. Na izborima 2008. u Beogradu bili su direktni protivnici. Iz tog duela kao pobednik izašao je Đilas i to sa malom razlikom.

Međutim, odnos snaga se promenio, pa je Srpska napredna stranka od 2014. pobednik izbora u Beogradu. Opozicija je prostim sabiranjem glasova partija koje 2022. nisu ušle u vlast došla do računice kako je više onih koji su protiv SNS-a u glavnom gradu. To joj, smatraju, daje za pravo da misli kako bi mogli da osvoje vlast u Beogradu.

Ima li razloga za optimizam opozicije i kako je Beograd glasao prethodnih 10 godina?

Kako se glasalo na beogradskim izborima

Dragan Đilas je dva puta bio gradonačelnik Beograda. Njegov drugi mandat koji je osvojio 2012. godine trajao je kratko, jer je 2013. smenjen u Skupštini grada na inicijativu odbornika SNS-a.

Na sledećim izborima predstavnik SNS-a Siniša Mali biće izabran za gradonačelnika, a 2018. Zoran Radojičić kao nestranačka ličnost sa liste SNS-a.

Trenutni gradonačelnik Beograda je Aleksandar Šapić, takođe kadar SNS-a, koji je na krilima podrške u najvećoj beogradskoj opštini Novi Beograd preuzeo upravljanje celim gradom.

Kako stanovnici Beograda glasaju na predsedničkim izborima

Analiza rezultata glasanja na predsedničkim izborima pokazala je da su Beograđani od 2012. do danas podržavali kandidate Srpske napredne stranke.

Tomislav Nikolić osvojio je više glasova Beograđana od Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora 2012.

Iako je nekadašnji lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković najveće uporište birača imao u Beogradu, analiza pokazuje da je Vučić u glavnom gradu osvojio čak 20 odsto više glasova od njega.

Kandidat prozapadne opozicije Zdravko Ponoš ubedljivo je poražen od Vučića u Beogradu na izborima 2020. godine.

Kako su Beograđani glasali na parlamentarnim izborima

Beograd je od 2012. većinski uvek glasao za pobedničku listu na parlamentarnim izborima. Presekom glasanja vidi se da je lista SNS-a koju je predvodio Tomislav Nikolić 2012. osvojila 27,09 odsto glasova u Beogradu, dok je lista oko Demokratske stranke imala 24,54 odsto.

Od tada podrška SNS-u raste u Beogradu, pa na izborima 2014. koalicija osvaja više od 45 odsto u glavnom gradu Srbije.

Već na izborima 2016. koalicija oko Demokratske stranke osvaja svega 8,3 odsto glasova. Najbolji rezultat među Beograđanima na glasanju za narodne poslanike SNS će zabeležiti na izborima 2020. godine.

Razlog tome je delom i zato što je prozapadna opozicija bojkotovala te izbore i vrlo brzo se pokajala.

Na izborima 2022. učestvovaće sa listom "Ujedinjeni za pobedu Srbije" koju je predvodila Marinika Tepić. Ova lista za parlamentarne izbore imaće u Beogradu podršku od 22,4 odsto glasova, a lista SNS-a 34,30 odsto.

image