Srbija i Balkan

Na aerodromu u Sarajevu uhapšen osumnjičen za terorizam

Uhapšeni muškarac sumnjiči se za krivična dela organizovanja terorističke grupe i protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama
Na aerodromu u Sarajevu uhapšen osumnjičen za terorizam© Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Na aerodromu u Sarajevu uhapšen je muškarac osumnjičen za terorizam, javlja Radiotelevizija Republike Srpske i navodi da je reč o pripadniku takozvane "Islamske države".

Kako je saopštila Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine, postoji osnova sumnje da je uhapšeni počinio krivična dela organizovanja terorističke grupe i protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama.

Kako RTRS nezvanično saznaje, reč o pripadniku terorističke organizacije "Islamska država Iraka i Levanta" (ISIL) koji je iz Sirije prešao u Tursku, zatim odatle u Sarajevo.

Hapšenje su izveli policijski službenici SIPA, zajedno sa policijskim službenicima Granične policije BiH, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

"Lice lišeno slobode je sprovedeno u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonom predviđenom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva BiH", navedeno je u saopštenju.

Italijanske obaveštajne službe nedavno su upozorile da na Balkanu, uključujući BiH, operiše najmanje 20 džihadističkih ćelija, među kojima se izdvaja grupa "Balkanski lavovi".

Predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH nedavno su uputili pismo Senatu i Kongresu SAD u kome su naveli da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju nameru da BiH vladaju bez Srba i Hrvata.

Oni su u pismu istakli da u Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su delovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim "spavačkim" ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević naveo je da je na teritoriji Federacije BiH od 2016. godine do danas registrovano 69 vehabijskih naselja u 20 lokalnih zajednica, od kojih su neke na granici sa Republikom Srpskom.

"U Sarajevu legalno, neskriveno deluje teroristička organizacija "Muslimansko bratstvo". To je organizacija koju su EU, SAD, Japan, Saudijska Arabija, Egipat i neke druge države, proglasile za terorističke organizacije", tvrdi Galijašević.

image