Srbija i Balkan

Nit vino, nit voda: DPS potpisao sporazum, ali...

Javnost u Crnoj Gori je poprilično je zbunjena i za sada niko sa sigurnošću ne može reći šta su iz DPS ovom izjavom u stvari rekli
Nit vino, nit voda: DPS potpisao sporazum, ali...© R.R./ATAImages

Samo nekoliko sati pošto je predstavnik Demokratske partije socijalista stavio potpis na Sporazum za održavanje popisa u Crnoj Gori, član Predsedništva i poslanik ove stranke u Skupštini Crne Gore Nikola Rakočević saopštio je da je "DPS stavio potpis na Sporazum", ali da u popisu "neće učestvovati dok se svi uslovi iz sporazume ne ispune".

Rakočević je pojasnio da su iz DPS-a sporazum potpisali "da doprinesu postizanju opšteg konsenzusa dijaloga i kohezije u društvu u cilju dostizanja najvećih evropskih i demokratskih standarda".

"I drugi razlog je što smo na ovaj način, prihvatanjem uslova od strane mandatara Spajića, što pohvaljujemo kao dobar i zreo politički potez, zajednički ocenili i ustanovili da je pripremana popisna prevara od vlade Dritana Abazovića, na što smo ukazivali mesecima. Zbog toga se i odgodio popis i zbog čega smo i dobili tu vrstu spremnosti da se prihvate uslovi ne samo opozicije, već i nevladinog sektora i zajednica manje brojnih naroda", rekao je Rakočević.

U nedostatku detaljnijeg i preciznijeg obrazloženja od strane DPS, javnost u Crnoj Gori od juče popodne, posle izjave Rakočevića, poprilično je zbunjena i za sada niko sa sigurnošću ne može reći šta su iz DPS ovom izjavom u stvari rekli.

Da li stav Rakočevića da DPS "u popisu neće učestvovati dok se svi uslovi iz sporazuma ne ispune", znači da su iz ove partije i dalje u bojkotu, da li je ovo poziv članstvu stranke da se ne odazove na popis ili samo znači da predstavnici DPS neće učestvovati u popisnim komisijama i drugim organima koji će se baviti popisom?

"Ovaj stav DPS liči mi na pravljenje odstupnice i stvaranje uslova da za neki mesec, kada rezultati popisa budu poznati, jednostavno kažu da rezultate popisa ne priznaju ako im se oni ne budu sviđali", rekao je jutros za RT Balkan jedan od dobrih poznavaoca ovdašnjih političkih prilika.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić juče je rekao da je "potpisivanjem sporazuma zvanično završen prvi korak – konsenzus oko uslova koji će, ako budu ispunjeni, značiti sprovođenje popisa čiji će rezultati biti priznati od svih".

Nikolić je u izjavi agenciji Mina precizirao da je rok za ispunjenje uslova kratak, ali da, što se tiče DPS "popis može početi tek nakon realizacije tih uslova".

U komentarima na društvenim mrežama od sinoć prevladava stav da iz DPS-a "više ni sami ne znaju šta hoće".

"Potpisali ste ali nećete učestvovati. Ni na nebu, ni na zemlji, kraljevi, šampioni laži, laži, laži", navodi se u jednom od komentara.

"Od svega je najbitnije da ste nebitni, ja sam Crnogorac koji govori crnogorskim jezikom i sa ovim ćete samo smanjiti broj Crnogoraca na popisu, ali je dobro ovo što rekoh na početku, pa neće imati veliku ulogu vaše mišljenje", navedeno je u još jednom od komentara.

Podgorički portal "Vijesti", jutros je objavio da na osnovu njihovih saznanja iz vrha Vlade Crne Gore "termin sprovođenja popisa" neće biti odložen. Popis je inače trebalo da bude održan od 1. do 15. novembra, ali je Vlada Crne Gore, prvi dan po izboru, 31. oktobra, izmenila uredbu o održavanju popisa i donela odluku da on bude održan od 30. novembra do 15. decembra.

U međuvremenu, posle konsultacija Spajića i predstavnika opozicije, NVO sektora i veća manjinskih naroda dogovoren je Sporazum o uslovima za održavanje popisa, koji su juče potpisali DPS, SD, Bošnjačka stranke i predsednici šest veća manjinskih naroda, a veče ranije i premijer Milojko Spajić.

TV "Vijesti" juče je objavila da se na ponovljeni javni oglas Uprave za statistiku za izbor 424 instruktora prijavilo 800 kandidata, a da se javni oglas za popisivače kojih će biti 3.800 završava danas.

image