Srbija i Balkan

Odustali od bojkota: DPS i SD potpisali Sporazum o popisu

Popis stanovništva u Crnoj Gori trebalo bi da bude održan od 30. novembra do 15. decembra
Odustali od bojkota: DPS i SD potpisali Sporazum o popisu© РТ Балкан

Predstavnici Demokratske partije socijalista potpisali su jutros u Podgorici Sporazum o popisu koji je juče potpisao i poslao na potpis opozicionim partijama premijer Crne Gore Milojko Spajić.

Jutros je, kako je saopšteno, Sporazum o popisu potpisao i predsednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

U Sporazumu nije preciziran datum održavanja popisa, a Vlada Crne Gore koju predvodi premijer Milojko Spajić na prvoj sednici, 30. oktobra ove godine, donela je odluku da se popis čije je održavanje bilo predviđeno od 1. do 15. novembra odloži i da bude održan od 30. novembra do 15. decembra.

Ovaj novi termin održavanja popisa predviđen je i predlogom Zakona o izmenama i dopunama zakona o popisu koji je 16. novembra predat u skupštinsku proceduru i o njemu bi uskoro trebalo da se izjasne poslanici Skupštine Crne Gore.

Inače, u Sporazumu o popisu precizirana su pitanja proširivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu proveru, zabrane partijama da sprovode popisnu kampanju.

Tokom nekoliko susreta i pregovora između premijera Spajića i predstavnika opozicionih partija u Skupštini Crne Gore,Spajić je prihvatio sve zahteve opozicije, a iz Monstata, crnogorske agencije za statistiku, zvanično je najavljen novi javni poziv za popisivače.

Iz opozicije je saopšteno da sada ostaje da se vidi da li se zahtevi i uslovi mogu ispuniti od 30. novembra, roka koji je predviđen za početak popisa.

Kako je predviđeno Sporazumom, popisne komisije biće proširene sa dva nova člana opozicije i jednim članom veća manje brojnih naroda u gradovima u kojima su zastupljeni.

Osim predstavnika DPS-a i SD-a Sporazum su jutros u Vladi potpisali i predsednici Veća-saveta manje brojnih naroda - Momčilo Vuksanović, Suljo Mustafić, Faik Nika, Zvonimir Deković, Sabrija Vulić i Mensur Šaljaj.

Inače, predstavnici opozicionih partija, DPS-a i SD-a još početkom oktobra su krenuli u kampanju bojkota popisa smatrajući da nisu ispunjeni uslovi za njegovo održavanje.

"Bojkotujem falš popis - dakle postojim", "Nijesmo doma, dođite dogodine", "Na popis kad se vojska na Kosovo vrati", neke su od parola koje su bojkotaši koristili do pre samo nekoliko dana. 

image