Srbija i Balkan

Vozači, oprez: Stiže ledena kiša

U nekim delovima Srbije noćas se očekuje kiša koja će se lediti pri tlu
Vozači, oprez: Stiže ledena kiša© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, danas je na snazi u jugozapadnoj Srbiji, a meteorolozi najavljuju da će noćas, ali i sutra tokom dana u nižim predelima mestimično padati kiša koja će se na zapadu i jugozapadu, kao i u centralnoj Srbiji i Timočkoj Krajini, ponegde lokalno i lediti pri tlu.       

Auto-moto savez Srbije upozorio je da hladna jutra i niske temperature stvaraju pre svega opasnost od poledice, i da tanak sloj leda može lako prevariti vozače i zaneti vozilo. Ne treba zaboraviti ni da je u ovakvim uslovima zaustavni put vozila duži i da je potrebno držati veće odstojanje između vozila.             

Poseban oprez savetuje se u krivinama, ali i na deonicama na mostovima i nadvožnjacima. Ispod novoformiranog snežnog pokrivača na pojedinim deonicama nalazi se led na putu, zato je potrebna krajnja obazrivost, kao i poštovanje svih ograničenja u vožnji i svih saobraćajnih propisa.

U Srbiji će jutros biti pretežno vedro i hladno sa slabim i umerenim mrazem, a u planinskim predelima istočne Srbije oblačno uz provejavanje slabog snega.

Tokom dana umereno oblačno, suvo i malo toplije sa sunčanim intervalima. Posle podne i krajem dana na severu i zapadu, a tokom noći i u centralnim krajevima postepeno naoblačenje, koje će mestimično usloviti kišu, a u brdsko-planinskim predelima sneg.  

Vetar slab i umeren, na istoku i jak, zapadni i jugozapadni, posle podne i uveče u skretanju na južni i jugoistočni pravac. Jutarnja temperatura od  minus 8 do 0, najviša od 4 do 11 stepeni.

U Beogradu jutro pretežno vedro i hladno, a na širem području grada sa slabim mrazem.

            

image