Srbija i Balkan

Raspisana poternica za osumnjičenim za ubistvo devojčice u S. Makedoniji, ocu određen pritvor

Osumnjičeni Ljupčo Palevski-Palco je u bekstvu i nije dostupan dostupan makedonskim vlastima
Raspisana poternica za osumnjičenim za ubistvo devojčice u S. Makedoniji, ocu određen pritvor© Chris McGrath/Getty Images

Krivični sud Severne Makedonije odredio je zadržavanje do 48 sati ocu ubijene 14-godišnje devojčice Vanje Gorčevske, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije je saopštilo da je raspisana međunarodna poternica za Ljupčom Palevskim, koji je prvoosumnjičeni za ubistvo devojčice iz Skoplja i 74-godišnjeg muškarca iz Velesa Pančea Žežovskog.

Aleksandru Gorčevskom je određen pritvor, "kako ne bi pobegao ili ometao istragu", preneo je portal Plusinfo.

On je priveden večeras Krivičnom sudu, nakon što je ranije danas saslušan u Tužilaštvu i gde je, kako su preneli skopski mediji, negirao krivicu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije je saopštilo da je Ljupčo Palevski, rođen 12.12.1964. godine u Skoplju i da se po međunarodnoj poternici traži za istragu krivičnih dela "otmica" i "ubistvo", po naredbi Osnovnog javnog tužilaštva.

Ljupčo Palevski-Palco, koji je u bekstvu je bivši građevinski mag, bivši predsednik gradske organizacije SDSM u Skoplju, vlasnik nedeljnika "Start", autor podkasta 'Teški Uabeti' na Infomaksu i osnivač stranke Pravo.

Palevski je iz Skoplja, a dok je cela makedonska javnost tragala za nestalom devojčicom, on se svakodnevno oglašavao na Fejsbuk profilu. Njegova poslednja objava je od 1. decembra oko 14 sati.

Prethodno je saopšteno da će Tužilaštvo Severne Makedonije tražiti određivanja pritvora za oca ubijene 14-godišnje devojčice, koji je, kako je prethodno navedeno, otmičarima dao informacije kada će ona biti sama kod kuće.

Tu informaciju otmičari su iskoristili, sačekali Vanju u haustoru zgrade vezali je i strpali u vreću za spavanje.

Otac maloletnice ja ranije danas saslušan u Tužilaštvu, a skopski mediji prenose da je on negirao krivicu.

Motiv otmice i ubistva je navodno novac koji je Vanjina majka dobila od prodaje stana.

Vanja je potom odvedena u atar sela Brazda, gde je ubijena samo dva sata nakon otmice. Za sada nema detalja zašto je došlo do obrta i zašto je Vanja ubijena istog dana kada je oteta.
Ona je, prema rečima nadležnih, ubijena na brutalan način tako što je vezana upucana iz pištolja, a potom zakopana.

Kada je reč o ubistvu 76-godišnjeg Panče iz Velesa, Tužilaštvo tvrdi da je on kolateralna žrtva.

image