Srbija i Balkan

Berbok: Pažljivo pratimo izbore u Srbiji, ne može se sedeti na dve stolice

Na konferenciji za novinare u Ljubljani, Berbok je u društvu Tanje Fajon poslala poruke Beogradu pred izbore
Berbok: Pažljivo pratimo izbore u Srbiji, ne može se sedeti na dve stolice© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Pažljivo pratimo izbore u Srbiji, kaže kaže nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u susret glasanju 17. decembra.

"U Evropi ne može biti sivih zona", poručila je Berbok sa konferencije za novinare u Ljubljani na pitanje koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na uticaj Rusije u Srbiji.

"U vreme kada ruski predsednik, koji u svom imperijalnom ludilu napada ne samo Ukrajinu, već i mirovni poredak Evrope, mora biti jasno da se zalažemo za mir", rekla je šefica nemačke diplomatije.

To je, dodala je, pokazalo 55 država na nedavnom sastanku OEBS-a u Skoplju, a to se još više odnosi na samu Evropsku uniju. "Naša saradnja je naše životno osiguranje", naglasila je Berbok.

Govoreći o odnosu rukovodstva Srbije sa Rusijom kaže: "Kada govorimo o proširenju, jasno je da ne možete sedeti na dve stolice istovremeno".

Pregovori o pristupanju, kako naglašava, zbog toga moraju da budu praćeni posvećenošću miru, bezbednosti i vrednostima Evropske unije.

"Zato toga sam izuzetno zabrinuta zbog najnovijih dešavanja, posebno u Srbiji, u vezi sa tendencijama nacionalističke propagande", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova.

Stav Srbije, kaže, utiče i na dalju saradnju te zemlje i Evropske unije. Vlada Srbije, kako je naglasila, mora da primeni preporuke OEBS-a u vezi s demokratskim institucijama i ljudskim pravima.

image