Srbija i Balkan

Osmani: Srbija neće odustati od svojih mračnih planova, Banjska bila samo upozorenje

Vjosa Osmani kritikovala je međunarodnu zajednicu zbog uvođenja sankcija Prištini
Osmani: Srbija neće odustati od svojih mračnih planova, Banjska bila samo upozorenje© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da je "oružani napadan na Banjsku bio samo upozorenje da Srbija neće odustati od svojih mračnih planova", a godinu za nama opisala kao "najtežu" za Kosovo iz bezbednosnog ugla.

Ona je u godišnjem govoru pred poslanicima, rekla da se Kosovo 24. septembra suočilo sa "najtežom situacijom od proglašenja nezavisnosti".

Osmani, čiji su govor bojkotovali poslanici opozicionih partija, Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, optužila je Srbiju da radi na destabilizaciji Kosova, ali i drugih zemalja u regonu.

"Teroristička i paravojna grupa, koju finansira, obučava i podržava Srbija, a pre svega po nalogu rukovodstva te zemlje, izvršila je akt agresije sa jasnim planom da pripoji sever Kosova i izazove destabilizaciju, ne samo zemlje, nego celog regiona", kazala je Osmani i poručila da će Kosovo "braniti svoje granice na svakom ćošku i po svaku cenu".

Ona je navela da je napad u Banjskoj uticao i na napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa i kritikovala međunarodnu zajednicu zbog uvođenja sankcija Prištini.

"Nedostatak balansa i pristup neravnopravnog tretmana u dijalogu naneo je izuzetno veliku štetu ovom procesu. Kosovo se i dalje suočava sa nepravednim i nesrazmernim merama, koje direktno utiču na interese njegovih građana", poručila je Osmani, prenosi "Radio Slobodna Evropa".

Ona je dodala da je kaznene mere trebalo preduzeti i prema Srbiji, koja, kako je ocenila, za glavni cilj ima "destabilizaciju" Kosova i regiona.

"Nepreduzimanjem mera protiv Srbije, zbog čina agresije 24. septembra i napada na vojnike Kfora i novinare tokom maja, ta zemlja se, nažalost, samo ohrabruje da nastavi sa upotrebom nasilja", poručila je Osmani.

Ona je navela kako će "takav nejednak tretman biti udarac na kredibilitet u dijalogu i glavna prepreka ka napretku u tom procesu".

Govoreći o nacrtu statuta za formiranje Zajednice srpskih opština, Osmani je rekla da će konačnu ocenu dati Ustavni sud Kosova. Ipak, pre nego što se tako nešto desi, Osmani je pozvala sve političke partije na Kosovu da sednu i zajedno napišu komentare.

"Naš zajednički cilj treba da bude da obezbedimo punu saglasnost sa Ustavom Kosova i ne dozvolimo anomalije koje ugrožavaju unutrašnje funkcionisanje naše države", rekla je Osmani.

image