Srbija i Balkan

Ministar odbrane Albanije: Uprkos zaštiti NATO-a, moramo da se spremamo za najgore

Pelješija brine problematična tačka Zapadnog Balkana – sever Kosova, gde se u incidentu u Banjskoj jasno videlo "ko je žrtva, a ko agresor u sukobu Prištine i Beograda"
Ministar odbrane Albanije: Uprkos zaštiti NATO-a, moramo da se spremamo za najgorewww.globallookpress.com © Tsgt. Jack Sanders/Dod

Ministar odbrane Albanije Niko Pelješi smatra da je situacija na Zapadnom Balkanu nestabilna, te da njegova zemlja mora da bude na oprezu, i da se priprema za najgori mogući scenario uprkos zaštiti koju joj pruža NATO.

"Zaštićeni smo na kopnu, moru i u svemiru. Odbrana je postala prioritet zbog sukoba u celom svetu i zbog činjenice da se nalazimo usred nestabilnog regiona", izjavio je ministar tokom regrutacije mladih u Skadru a preneo "Albanijan post".

Dodao je da je srećan što je Albanija članica NATO-a, ali i Severna Makedonija i Crna Gora.

"Ipak moramo biti oprezni, pripremiti se za najgore i nadati se najboljem. U regionu su posebno vruće tačke – sever Kosova i Bosna i Hercegovina zbog Republike Srpske", istakao je on.

Pelješi je pomenuo i slučaj ubijenog policajca u incidentu u Banjskoj na severu Kosova, jer se, po njegovim rečima, tada jasno videlo "ko je žrtva, a ko agresor u sukobu Prištine i Beograda".

"Albanija je vrlo bezbedna jer je članica NATO-a, a Alijansin član 5 garantuje da centimetar zemlje članice NATO-a podjednako vredi i u slučaju Albanije i SAD ili najmoćnijih država pakta", rekao je Peleši konstatujući da je NATO najveća vojna i politička sila na svetu, što pak ne znači da ne treba biti oprezan.

Albanski ministar vojni je prokomentarisao i da je jedina garancija za bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana da se sve države regiona integrišu u NATO i Evropsku uniju.

image