Srbija i Balkan

Zastava "velike Albanije" i sramna karta: Otvoren muzej OVK u Makedoniji (FOTO)

Albanci u Severnoj Makedoniji nastavljaju sa provokacijama i ni malo ne kriju svoje pretenzije na stvaranje države koja bi prekršila međunarodno pravo
Zastava "velike Albanije" i sramna karta: Otvoren muzej OVK u Makedoniji (FOTO)Getty © David Greedy

Nakon što je u avgustu Aljbin Kurti "proglašen za predsednika svih Albanaca" na skupu u Tetovu, uz zastavu i himnu republike Albanije, s razvijenom zastavom "velike Albanije" među okupljenima, na šta se lideri Evropske unije i SAD nisu preterano obazirali, u Sopotu, mestu koje pripada opštini Kumanovo, lider partije Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti otvorio je proteklog vikenda  Memorijalni kompleks takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

U ovom "muzeju" glavni eksponat je karta "velike Albanije", koju čine delovi teritorije Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Grčke.

Ista karta je izgravirana i na mermernoj ploči ispred ulaza u objekat.

Ahmeti se oglasio na Fejsbuku istakavši da je reč o spomen-obeležju "posvećenom šezdesetčetvorici Albanaca ubijenih 1944. godine".

No, u muzeju su izložene fotografije komandanta OVK Adema Jašarija, kao i ličnosti koje su učestvovale u vojnom sukobu albanske paravojne oslobodilačke nacionalne armije s Makedoncima 2011. godine, koji je okončan Ohridskim okvirnim dogovorom, da bi iz te albanske "armije" nastala današnja partija DUI.

Mediji u Severnoj Makedoniji prenose i da karta "velike Albanije" nije bila jedina provokacija, već je Ahmeti u svom govoru na otvaranju ovog "muzeja" rekao da je "ideja nekada bila Albanija bez granica, ali da se kasnije politika promenila, a da je na Albance pao izbor da budu gospodari u ovoj zemlji" - Republici Severnoj Makedoniji.

Ovaj događaj nisu komentarisali predstavnici zvanične vlasti u Skoplju. Neizvesno je o kakvom interesu je reč, posebno ako se ima u vidu da je u jeku izborna kampanja, iako još nisu raspisani izbori, ni predsednički, ni parlamentarni, koji će biti održani odvojeno, u redovnom terminu iduće godine.

Aktuelna opozicija, VMRO-DPMNE, oštro napada partiju DUI, trenutno članicu vladajuće koalicije u Severnoj Makedoniji, zbog značajne umešanosti u kriminalne aktivnosti, navodeći da se DUI posle narednih izbora i formiranja vlasti naći u redovima opozicije.

Ipak, po rečima Alija Ahmetija, lidera partije DUI i Bujara Osmanija, ministra spoljnih poslova i portparola ove partije, nakon dve decenije na vlasti u koaliciji sa SDSM i s VMRO-DPMNE, DUI sebe ne vidi u opoziciji.

Nije isključeno da DUI ovakvim delovanjem želi da privuče pažnju na sebe, upravo kad se u Skoplju od 29. novembra do 1. decembra očekuje prisustvo više od 70 delegacija iz celog sveta koje će uzeti učešće u radu godišnjeg Ministarskog saveta OEBS-a, kada treba da se odredi i novi predsedavajući. Trenutno ovom svetskom organizacijom predsedava Osmani.

Ovakva popularnost na svetskom nivou omogućila bi da DUI preko svojih lidera vrati poverenje birača, te da na sledećim izborima dobije znatno više poslanika, što bi partiju i te kako ojačalo u igri za vlast.

Budući da je Zapad zatvorio nebo za sankcionisane ruske funkcionere, te da njihovi avioni ne mogu da slete u Skoplje, pitanje je ko će predvoditi delegaciju Ruske Federacije. Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije potvrdio je dolazak, ukoliko mu bude omogućen bezbedan i dolazak i povratak kući.

Ukoliko, iz objektivnih razloga, Lavrov ne stigne u Skoplje, svakako će biti prisutna ruska delegacija, no nedolazak Lavrova može biti veoma značajan potez da se Albanci na izborima u što većem broju izjasne za DUI, jer je ova partija, kao i država Severna Makedonija, podržala Ukrajinu u sukobu sa Ruskom Federacijom.

U centru pažnje su kosovsko pitanje i promena Ustava Makedonije. U atmosferi daljeg nepoštovanja međunarodnog prava o teritorijalnom integritetu i Povelje UN o miru, iz Severne Makedonije stižu poruke albanskih lidera o daljim prekrajanjima granica, i to na teritoriji države članice NATO-a.

image