Srbija i Balkan

Vučić i Kurti odvojeno sa Boreljom, pa na zajednički sastanak

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, navode iz EU
Vučić i Kurti odvojeno sa Boreljom, pa na zajednički sastanak© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastaće se sutra ujutru u osam sati u Briselu, saopštila je Služba za spoljne poslove Evropske unije.

U fokusu sastanka biće rešavanje aktuelne krize u vezi sa tablicama i povratak Srba u institucije na KiM.

Tzv. Kosovska policija odložila je na 24 sata primenu mere kažnjavanja Srba koje na putevima na severu KiM zateknu sa srpskim tablicama. Tako će primena ove mere umesto od ponoći početi da se primenjuje od 22. novembra.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj prvo će održati odvojene sastanke sa sagovornicima, a zatim je predviđen trilateralni sastanak, prenosi Tanjug.

"Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj će olakšavati dijalog, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka. Učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer 'Kosova' Aljbin Kurti", saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

Evropska unija poručuje da je imperativ predstojećeg sastanka pronalazak rešenja za aktuelnu krizu. 

"U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak Srba u 'kosovske' institucije", navode iz EU i dodaju da će na kraju sastanka Borelj dati izjavu za medije.

Još jedna kriza na KiM počela je letos kada je prištinska vlast najavila uvođenje reciprociteta, tačnije najavili su da će početi da plene vozila Srba sa severa koja su registrovana tablicama koje izdaje Republika Srbija. Tom prilikom najavljeno je i izdavanje ulazno-izlaznog dokumenta svim građanima koji na teritoriju KiM ulaze sa srpskim dokumentima. Srbi su izašli na barikade i snažno se usprotivili ovim merama.

Poslednjih nekoliko nedelja Srbi sa severa najavljuju "otpor na svakom koraku" jer ne žele da preregistruju vozila na kosovske tablice. 

Zbog toga su izašli iz kosovskih institucija, a prištinska vlast je raspisala vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM. 

Policijske stanice na severu su prazne, a severom su počeli da patroliraju službenici Euleksa.

Kurti je najavio da će svi koji ne preregistruju vozila plaćati kazne od 150 evra svaki put kada ih policija zaustavi na putu, a da će od sledeće godine ova vozila biti zaplenjena. 

Od početka meseca izrečeno je više od 1.500 opomena vlasnicima vozila sa registarskim oznakama koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Kako su naveli iz tzv. Kosovske policije, od "početka procesa do petka (17. novembar) RKS tablice je uzelo 26 vozača", prenosi "Kosovo onlajn".

Poslednje vozilo, kako navode, preregistrovano je ove nedelje u rejonu Kosovske Mitrovice.

Zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država su u više navrata tražili od Prištine odlaganje obaveze preregistracije za deset meseci, ali prištinska vlast nije izašla u susret zahtevima Brisela i Vašingtona. 

image