Srbija i Balkan

"Kosovska policija": Kažnjavanje Srba zbog tablica odloženo za 24 sata, počinje 22. novembra

Primena mere odložena za 24 sata
"Kosovska policija": Kažnjavanje Srba zbog tablica odloženo za 24 sata, počinje 22. novembraGetty © Carsten Koall

"Kosovska policijska služba" odložila je na 24 sata primenu mere kažnjavanja Srba koje na putevima severa Kosova zateknu sa srpskim KM, PR tablicama. Tako će primena ove mere umesto od večeras početi od 22. novembra.

Kako je saopštila "kosovska policija", "izricanje opomene će se nastaviti do 21. novembra, a nakon ovog datuma od 22. novembra do 21. januara 2023. godine, za sve vlasnike vozila koja se kreću na teritoriji 'Republike Kosova' sa ovakvim nelegalnim registarskim tablicama, prema zvaničnoj odluci, 'policija Kosova' će početi sa sprovođenjem kažnjavanja novčanom kaznom u skladu sa zakonima na snazi".

"'Policija Kosova' u skladu sa operativnim planovima, nastavlja policijsko angažovanje u sprovođenju zakona i ustavnog poretka, kao i sprovođenju odluke 'Vlade Republike Kosova' od 28. 10. 2022. godine br.05. /103, a radi se o postupku registracije vozila od registarskih oznaka PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA i ĐA na RKS registarske oznake", navodi se u saopštenju.

Kako se precizira, do 20. novembra u podne izrečeno je 1.740 opomena. 

Zvaničnog obrazloženja zašto je došlo do odlaganja primene mere nema, ali se pretpostavlja da se čekaju rezultati sutrašnjih razgovora u Briselu između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, a uz posredovanje EU. 

image