Srbija i Balkan

Strepnja pred istek roka za preregistraciju

Nepunih dvanaest sati pred istek roka za preregistraciju, među Srbima na severu Kosova vladaju strepnja, nemir, napetost, iščekivanje, a svi pogledi uprti su ka Beogradu i Briselu
Strepnja pred istek roka za preregistraciju© Зоран Шапоњић

Nepunih pola dana do isteka roka koji je Priština Srbima na severu Kosova ostavila da pod pretnjom kazni preregistruju svoja vozila sa srpskih KM i PR tablica na RKS, u Severnoj Mitrovici i drugim gradovima na ovom području vlada stanje koje je već godinama već uobičajeno - nemir, napetost, iščekivanje, strepnja šta će doneti noć i dan koji dolaze...

Niko ovde ne zna šta bi moglo da se dogodi noćas, da li će prištinska policija odmah po ponoći početi da kažnjava Srbe koji se na putevima zateknu sa kolima sa KM tablicama kojih je ovde najviše. Nije jasno ni ko će kažnjavati Srbe pošto je većina policijskih stanica na severu Kosova i Metohije prazna posle povlačenja Srba policajaca iz službe.

Ni danas u Severnoj Mitrovici nema patrola KPS-a, a za razliku od prethodnih dana, verovatno zbog jake kiše koja neprestano pada, na šetalištu i u centru Mitrovice danas nema ni pešačkih patrola EUFOR-a. Dva džipa s italijanskim karabinjerima parkirana su na glavnom mostu na Ibru između severnog i južnog dela grada.

Policijskih patrola KPS-a jutros nije bilo ni na putu od Jarinja prema Severnoj Mitrovici. Jedino su na Jarinju, nedalko od administrativnog prelaza, bila parkirana dva džipa Euleksa. U bazi ROSU na Jarinju stanje je nepromenjeno, na magistrali su dva oklopna vozila, a još par ih je u bazi, iza betonskog zida na oko kilometar od administrativnog prelaza.

Inače, iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova u subotu uveče saopšteno je da je na severu Kosova i Metohije do tada preregistrovano ukupno 26 automobila sa KM na RKS tablice i da je od 1. novmebra izrečeno 1.500 opomena. To znači da je od 1. novembra, kada je počela akcija pisanja opomena Srbima, na severu tu mogućnost iskoristilo osmoro vlasnika, pošto je do tog roka 18 vozila bilo već preregistrovano.

U Severnoj Mitrovici i drugim gradovima na severu Kosova jutros je sa pažnjom propraćeno obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a svi pogledi odavde uprti su u Brisel i rezltate razgovora predsednika Srbije i premijera privremenih institucija na u Prištini koji bi pod pokroviteljstvom EU trebalo da počnu u ponedeljak ujutru.

„Mi nemamo na koga drugog da se oslonimo nego na Srbiju, verujemo da će naša država učiniti sve što je u njenoj moći da nas zaštiti a najavljene mere Pritine ugrožavaju i slobodu kretanja i sva naša ljudska prava“, ponavljaju i danas ljudi u Severnoj Mitrovici.

Iz Srspke liste još početkom novembra, odmah pošto je Priština objavila da će 21. novembra početi kažnjavanje Srba zbog tablica, jasno je saopšteno da će prva izrečena kazna biti „biti razlog za oštar odgovor planu Kurtija da se Srbi obesprave, da im se otima imovina i onemogući pravo na slobodu kretanja“.

Put od Jarinja preko Leška i Leposavića do Severne Mitrovice i danas je okićen bezbrojnim zastavama Srbije. Zastave su po kućama, terasama, ogradama, po stubovima pored puta na kojima je i poruka – „Ovo je Srbija“.

Na trotoarima po Severnoj Mitrovici na sve strane su vidljivi grafiti potpisani sa „Severna brigada“ na kojima piše da je „od 21 novembra otpor obaveza svih“.

image