Srbija i Balkan

Policija izvršila uviđaj: Procesuirano 38 napadača, Gašić obišao povređene policajce (FOTO)

Demonstranti su polomili vrata i više prozora na zgradi Skupštine Beograda, bacali staklene flaše, kamenice i motkama razbijali vrata
Policija izvršila uviđaj: Procesuirano 38 napadača, Gašić obišao povređene policajce (FOTO)© Beoinfo

Policija je noćas zatvorila plato ispred Skupštine grada Beograda i vršila uviđaj. Na terenu su bila brojna policijska vozila i kordon Žandarmerije.

Kordon policijske brigade i Žandarmerije rasterao je demonstrante posle višečasovnog protesta i potisnuo ih sa platoa ispred Skupštine grada u okolne ulice i ka Slaviji.

Pripadnici Žandarmerije sa opremom za razbijanje demonstracija napravili su krug oko zgrade Skupštine grada i RIK-a, u Ulici kralja Milana i ka Slaviji.

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković rekao je za RTS da je akcija policije trajala cele noći posle incidenata ispred Skupštine Beograda i da je procesuirano do sada 38 osoba.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će danas doći na posao u Skupštinu grada, a da će do tada biti završen uviđaj, kao i da se za sređivanje onoga što je u sinoćnjem pokušaju upada u tu zgradu oštećeno, čekaju uputstva Zavoda za zaštitu spomenika.

"Ova zgrada je pod zaštitom i spomenik kulture. Ne možemo bez Zavoda za zaštitu spomenika da sređujemo, doći će sutra i daće nam uputstvo šta možemo da sredimo. Svakako, ovaj nameštaj iz 19. veka koji je uništen, ne možemo da sredimo", rekao je sinoć Šapić.

Policija je prethodno bacila suzavac iz zgrade Skupštine grada na demonstrante koji su nasilno pokušali da uđu unutra, javio je Tanjug.

Demonstranti su polomili vrata i više prozora na zgradi Skupštine Beograda, bacali staklene flaše, kamenice i motkama razbijali vrata.

Okupljeni su na poziv jednog od lidera koalicije Miroslava Aleksića ranije sinoć okružili zgradu Skupštine grada i celo veče predvođeni liderima SPN pokušavali da probiju unutra, ali ih je policija sprečila u tome.

Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja rekli su da očekuju da se formira tim i počnu razgovori o priznavanju, kako su rekli, izborne volje građana, odnosno o tome da se ponište izbori i sredi birački spisak.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle sinoćnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je sednica održana jer je sinoć pokušano nasilno zauzimanje institucija države Srbije i naveo da je uhapšeno više od 35 osoba.

Vučić je za Pink sinoć da je do sada uhapšeno više od 35 siledžija i da se nastavlja hapšenje širom grada.

"Analizirali smo sve što se događalo večeras i zahvalio sam pripadnicima kako policijske brigade, tako žandarmerije, svim pripadnicima policije, koji su težak teret podneli večeras, sagledali sve informacije i sa predstavnicima Bezbednosne informativne agencije", rekao je Vučić.

Za danas je zakazana nova sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Gašić obišao povređene policajce

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je kasno sinoć u Urgentnom centru sedmoricu policajaca koji su povređeni tokom pokušaja učesnika protesta koje predvodi lista „Srbija protiv nasilja“ da nasilno uđu u zgradu Skupštine grada Beograda.

Ministar im se tom prilikom zahvalio na istrajnosti, strpljenju i profesionalizmu kojim čuvaju mir i bezbednost građana i štite zakone Republike Srbije, saopštio je MUP.

„Mnogi ne bi trpeli ono što ste vi podneli večeras kako bi odbranili pokušaj nasilnog upada u zgradu gradske Skupštine. Mržnja kojom su jurišali ka vama je nezamisliva, a napadi na policajce koji štite zakone Republike Srbije su nedopustivi. Vi ste nečija braća, sinovi, očevi, a to niko od onih koji propagiraju nasilje ne uzima u obzir", rekao je Gašić povređenim pripadnicima MUP-a.

Ministar im se zahvalio jer država Srbija može da računa na njih, posebno na tome jer naši građani znaju da su pripadnici policije nepremostiva prepreka svakom zlu, obesti i nasilju koji prete da ugroze bezbednost građana.

"Znaju da ste spremni i nepokolebljivi u zaštiti svojih građana, svoje države i njenih institucija“, poručio je povređenim pripadnicima MUP-a ministar Gašić.

Neposredno pre obilaska povređenih policajaca u Urgentnom centru, ministar je obišao i njihove kolege u centru grada koji su angažovani na očuvanju javnog reda i mira i zaštiti državnih institucija.

image