Srbija i Balkan

Komandant Kfora: Broj vojnika na severu KiM učetvorostručen

NATO je rasporedio dodatne rezervne snage sa dodatnim kapacitetima na KiM nakon nedavnih tenzija, kako bi ispunio svoj mandat UN i odvratio svaku dalju akciju, kaže komandant Kfora
Komandant Kfora: Broj vojnika na severu KiM učetvorostručenwww.globallookpress.com © Predrag Milosavljevic/XinHua

Komandant Kfora Ozkan Ulutaš izjavio je da je broj vojnika na severu Kosova i Metohije učetvorostručen nakon događaja u Banjskoj i ocenio da je bezbednosna situaciju na severu mirna, ali i dalje krhka.

Ulutaš je za "Kosovo onlajn" poručio da će nastaviti sa naporima da se spreči bilo kakva eskalacija, kao i da je Kfor spreman da odgovori svakom izazovu, prilagođavajući svoju poziciju po potrebi i nastavljajući blisku saradnju sa Kosovskom policijom i Euleksom.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je mirna, ali krhka, a Kfor "pomno prati sve značajne bezbednosne promene".

"Nakon povećanja tenzija poslednjih meseci, NATO je rasporedio 1.000 dodatnih vojnika i opremu. Učetvorostručili smo prisustvo Kfora na severu Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž administrativne granične linije. Ovo su odmereni koraci kako bi se osiguralo da misija Kfora ima neophodne resurse", kazao je Ulutaš.

On je naveo da je Kfor fokusiran na sprovođenje svog mandata Ujedinjenih nacija – zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999 – "da obezbedi mirno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u bilo kom trenutku i nepristrasno".

Komandant Kfora dodaje da je NATO rasporedio dodatne rezervne snage sa dodatnim kapacitetima na KiM nakon nedavnih tenzija, kako bi ispunio svoj mandat UN i odvratio svaku dalju akciju.

"Jačina naše misije trenutno je oko 5.000 vojnika, uz doprinose iz 27 zemalja, uključujući saveznike i partnere NATO-a. Mandat Kfora je jasan, zasnovan na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine, obezbediti mirno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja. Kfor nastavlja da deluje kao treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i Misije vladavine prava EU (Euleks), sa kojima blisko sarađujemo", napomenuo je Ulutaš.

Povodom tvrdnji pojedinih političara iz Prištine, ali i britanske poslanice Ališe Kerns, da se Srbija sprema za nove napade, kaže da "neće spekulisati o bilo kakvom budućem scenariju".

"Nastavićemo sa našim naporima da sprečimo bilo kakvu eskalaciju i spremni smo da odgovorimo na svaki izazov, prilagođavajući svoju poziciju prema potrebi i nastavljajući blisku saradnju sa Kosovskom policijom i Euleksom", dodao je Ulutaš.

On je napomenuo da "Kfor redovno i transparentno komunicira sa svim međunarodnim i lokalnim akterima i stalno procenjuje bezbednosnu situaciju na Kosovu", da je u bliskom kontaktu sa institucijama na Kosovu i bezbednosnim organizacijama, kao i sa srpskim načelnikom odbrane.

"Kako je jasno rekao generalni sekretar NATO-a tokom svoje poslednje posete Prištini, 'svako raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova zahteva saglasnost Kfora'. Generalni sekretar je takođe naglasio da 'očekujemo na vreme konsultacije za svaku akciju Kosovskih bezbednosnih snaga ili Kosovske policije koja može uticati na regionalnu bezbednost'. Računam na sve moje kolege da će nastaviti redovnu saradnju po ovim važnim pitanjima", dodao je.

image