Srbija i Balkan

Francuski evroposlanik: Evropska unija sve prašta svima, ali Srbiji neće

Žan-Len Lakapel poručio je da je cilj Unije da destabilizuje Srbiju
Francuski evroposlanik: Evropska unija sve prašta svima, ali Srbiji neće© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

"Šta to danas Evropska unija prebacuje Srbiji? To što nije priznala "Kosovo" i što ne primenjuje sankcije protiv Rusije?! Sve praštaju svima koji hoće da uđu u EU, Srbiji ništa. Nije posao Unije da se meša u unutrašnje stvari Srbije, da igra na pasivnu ni aktivnu ulogu. Svaka zemlja je slobodna, suverena i nezavisna u svojoj demokratiji", poslao je poruku francuski evroposlanik iz redova desničarskog "Nacionalnog okupljanja" Žan-Len Lakapel u intervjuu za "Večernje novosti", komentarišući odnos EU prema našoj zemlji.

On nema sumnje da je svaki potez Brisela oko izbornog i postizbornog procesa u Srbiji pokušaj da se destabilizuje.

"Čestitam predsedniku Vučiću i njegovoj listi na briljantnoj pobedi. Opozicija nije zadovoljna, to je problem u svim demokratijama. U SAD, za koju kažu da je prva demokratija na svetu, govore da kada Tramp pobeđuje, to radi uz pomoć krađe. Zadovoljan sam što je lista koju predvodi Vučić ponovo pobedila, jer mislim da on radi dobar posao za svoju zemlju, da je Srbija napredovala i stoji uspravno, uprkos svemu što se dešavalo u prođlosto-od sankcija, preko bombardovanja i geografskog otimanja zemlje. 

Govoreći o kritikama EU na izborni proces u Srbiji, Lakapel kaže Unija pokušava da destabilizuje Srbiju i širi pometnju, napominjući da je vođa opozicije Marinika Tepić, kao predsednik delegacije EU, bila veoma agresivna prema poslanicima u skupštini.

"Ona pokušava da pomalo organizuje manifestacije, i to radi pod okriljem EU koja stoji uz nju, dolivajući ulje na vatru", kaže on i dodaje da "nema ničeg novog u levičarskim i zelenim snagama koji vrše nasilne prevrate na ulicama.

"EU danas kaže šta je dobro, a šta ne. Ne priznati Kosovo je loše. Loše je nastaviti i razgovarati sa Rusijom. EU danas hoće da vlada i razvodni identitet i  istoriju nacija, želi da budu svi isti. A to ne može. Uzmimo primer Poljske koja je antiruska, a Mađarske koja je proruska. Imaju pravo na različiti mišljenje", objašnjava sagovornik "Novosti".

Na pitanje zašto je onda član Evropskog parlamenta, Lakapel odgovara: 

"Svi mi u EP iz "Nacionalnog okupljanja" mislimo isto. Zadovoljan sam tu gde dam, jer mogu da iznesem pravo mišljenje, mogu da branim pravednu, uravnoteženu i legitimnu reč protiv autokratije", poručuje francuski evroposlanik.

Na pitanje kako vidi ulogu SAD, Lakapel kaže da je protiv mešanja, napominjući da se Amerika meša u odnose Srbije i Kosova. 

"Ja sam za slobodu i nezavisnost naroda. Ne želim da se bilo ko meša. Amerika treba da prestane da se meša u stvari EU, istočne Evrope i Balkana, što se njih uopšte ne tiče. Znamo da je Bajden sa svojim sinom jedan inicijatora NATO bombardovanja 1999, iako tada nije bio predsednik, i danas je sa sinom umešan u problem s biznisom i korupcijom. Ubeđen sam u to", zaključuje Lakapel.

image