Srbija i Balkan

Šef diplomatije Velike Britanije u Prištini: Pomoći ćemo "Kosovu" da bude međunarodno priznato

Dejvid Kameron ponovio je da Velika Britanija nastavlja da bude veliki pobornik "nezavisnosti i suvereniteta Kosova"
Šef diplomatije Velike Britanije u Prištini: Pomoći ćemo "Kosovu" da bude međunarodno priznatoGetty © Carl Court

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron poručio je da je došao u Prištinu kako bi pokazao da će njegova zemlja nastaviti da podržava samoproglašeno Kosovo na sve načine, prenosi "Albanijan post".

"Ovde sam da podržim, promovišem i pomognem Kosovu na sve načine. Imali ste izazove u korupciji i ekonomiji, ali glavni izazov je da izgradimo državu koja je bezbedna za sve zajednice na Kosovu. Definitivno ćemo vam pomoći", rekao je Kameron.

Tokom konferencije u Prištini, ukazao je da je sa ministarkom privremenih prištinskih institucija, Donikom Gervalom, razgovarao o bezbednosti i važnom doprinosu koji Velika Britanija daje u ovom aspektu.

"Ponosni smo na činjenicu da Velika Britanija ima važnu ulogu u Kforu, imamo oko 600 vojnika raspoređenih na Kosovu, ponosni smo što podržavamo i obučavamo vašu vojsku", dodao je britanski diplomata.

Kameron je ponovio da Velika Britanija nastavlja da bude veliki pobornik nezavisnosti i suvereniteta takozvanog Kosova.

"Podržavamo i pravo Kosova da bude priznato od drugih zemalja kao nezavisna i suverena država i članica međunarodne zajednice. Naravno da ćemo vam pomoći u borbi da budete priznati na međunarodnim forumima", naglasio je on.

Donika Gervala rekla je da je Zapad uvek bio uspešan kada je imao jasan stav i kada je delovao odlučno pred "agresivnom Rusijom". 

"Zapad je uvek bio uspešan kada je imao jasan i odlučan stav. Bio je uspešan kada je delovo odlučno pred agresivnom Moskvom. Postoji društveni konsenzus da je Kosovo deo Zapada i više od 90 odsto zapadnih zemalja podržava Kosovo u integraciji u EU", kazala je Gervala.

Gervala je zahvalio Kameronu na kontinuiranoj podršci koju Britanija pruža samoproglašenom Kosovu u različitim oblastima, optuživši Srbiju za navodni genocid na Kosovu i Metohiji.

"Posebno je zadovoljstvo imati britanskog ministra spoljnih poslova na Kosovu. Posle dužeg vremena, to je prva poseta jednog britanskog ministra spoljnih poslova Kosovu. Razgovarali smo o izvanrednom razvoju Kosova u raznim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava i demokratije. Zahvalila sam mu na podršci koju je Britanija dala Kosovu pre i posle rata, i na ulozi Britanije u zaustavljanju genocida Srbije devedesetih godina. Kosovo će zauvek biti zahvalno. Zahvalila sam mu i što je poslao dodatne trupe nakon napada Srbije na Kosovo 24. septembra", dodala je Gervala.

Ona je rekla da Britaniju vidi kao veoma važnog saveznika u NATO-u, "u koji Kosovo namerava da uđe".

Inače, Kameron se u sredu sastao i sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva ponudio je pomoć takozvanom Kosovu u pogledu bezbednosti, ekonomskog razvoja, upravljanja i svih drugih pitanja.

"Mi smo bili dugogodišnji pristalice Kosova i bićemo tako i dalje", naglasio je Kameron, saopštila je Kurtijeva kancelarija za medije.

Ovo je prva poseta ministra spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva takozvanom Kosovu od 2016. godine.

Kamerona prate specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za zapadni Balkan Stjuart Pič i britanski izaslanik u Prištini Nikolas Abot.

image