Svet

Osmani: Rusiju neće moći da isključe iz OEBS-a kao Jugoslaviju za vreme rata

Rusiju na sastanku predstavlja ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, kojem je ovo prva poseta Evropi od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini
Osmani: Rusiju neće moći da isključe iz OEBS-a kao Jugoslaviju za vreme rata© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Diskusije o isključivanju Rusije iz OEBS trenutno su iscrpljene, princip konsenzusa bez saglasnosti Moskve u organizaciji neće funkcionisati, rekao je predsedavajući organizacijom, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani.

"U OEBS je bilo diskusija o tome da se Rusija isključi zbog kršenja osnovnog principa organizacije. Postoje dva argumenta zbog čega se to ne sme uraditi: pravni i politički", rekao je Osmani na konferenciji za medije po završetku ministarskog sastanka u Skoplju.

Prema njegovim rečima, princip konsenzusa bez saglasnosti jednog člana već je primenjen kada je Jugoslavija bila isključena zbog sukoba u toj zemlji.

"Ali, mi smatramo da taj princip 'konsenzus minus jedan' sada neće funkcionisati jer unutar OEBS-a postoje razmimoilaženja u stavovima. Neke članice smatraju da je OEBS osnovan kao platforma za dijalog među zemljama koje imaju suprotstavljena mišljenja. Smisao OEBS je u tome da ih okuplja kroz saradnju i angažovanje; sveobuhvatni pristup bezbednosti u cilju mira i stabilnosti u našem regionu. Zato smatram da je ta diskusija iscrpljena, barem u ovom trenutku", rekao je Osmani.

Godišnji sastanak ministara spoljnih poslova 57 država članica OEBS-a održan je juče i danas u glavnom gradu Severne Makedonije. Saopšteno je da će učesnici razgovarati o bezbednosnim problemima u Evropi u kontekstu aktuelnog ukrajinskog sukoba, a takođe će odlučiti o izboru sledećeg predsedavajućeg.

Estonija se pominjala kao mogući naslednik Severne Makedonije , ali su se tome usprotivile Rusija i Belorusija . Nakon toga, Malta je predložila svoju kandidaturu. Osmani je podržao ovu inicijativu. Kao rezultat toga, sve zemlje su se složile sa ovim, a takođe su produžile na tri godine mandate četiri najviša rukovodeća mesta – generalnog sekretara i šefova tri autonomne institucije.

Rusiju na sastanku predstavlja ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Ovo putovanje je bila njegova prva poseta Evropi od početka specijalne operacije u Ukrajini, osim poseta Belorusiji i Turskoj .

image