Srbija i Balkan

Dragiša Mijačić u "Relativizaciji": Pitanje KiM političke subjekte u Srbiji malo interesuje

Postupak premeštanja spomenika palim srpskim borcima u Prištini ne samo da nije u skladu sa civilizacijskim vrednostima, već nije u skladu sa evropskim vrednostima o kojima njihovi zvaničnici često govore, navodi direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj
Dragiša Mijačić u "Relativizaciji": Pitanje KiM političke subjekte u Srbiji malo interesuje© РТ Балкан

U 59. epizodi emisije "Relativizacija" Ljiljana Smajlović je razgovarala sa direktorom Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragišom Mijačićem o odnosu vlasti i opozicije prema pitanju Kosova i Metohije, ulozi Francuske i Nemačke u uklanjanju spomen-ploče palim srpskim borcima u Prvom svetskom ratu, strategiji prištinskog premijera Aljbina Kurtija i tome kako je međunarodna zajednica na KiM stvorila "dete koje se otrglo roditeljskoj kontroli".

"Procesom dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Prištine bavim se više od 20 godina u različitim kapacitetima. Lično potičem iz tih krajeva, iako već neko vreme živim na relaciji Beograd - sever KiM. Rođen sam u Kosovskoj Mitrovici, dolazim iz Zubinog Potoka, studirao sam u Prištini, a kasnije sam se školovao svuda po inostranstvu, na nekoliko evropskih univerziteta", objašnjava sagovornik Ljiljane Smajlović.

Kako dodaje, zaposlen je u regionalnoj organizaciji koja se, pre svega, bavi lokalnim i regionalnim ekonomskim razvojem, ali koja ima poseban segment u okviru te organizacije, koji se bavi praćenjem Briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa i efekata tog dijaloga. Pored toga je i koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 nacionalnog konventa u EU, koje takođe detaljno prati tu tematiku. 

Skandalozan postupak francuskog i nemačkog ambasadora

Potez francuskog izaslanika na Kosmetu Olivija Geroa koji je podržan od strane nemačkog kolege Jerna Rodea je skandalozan, navodi Mijačić povodom peticije za vraćanje spomenika palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu koju je lično pokrenuo.

"Oni svake godine obeležavaju 11. novembar, Dan primirja, događajem na kom dvojica ambasadora pokazuju to evropsko jedinstvo u pomirenju. Ta ceremonija se uvek odigrava na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini ispred memorijalne table, odnosno spomenika srpskim borcima iz ratova 1912. i 1918. i palim francuskim i nemačkim borcima iz tog rata. Kasnije je tu dodata ploča Kforovih francuskih vojnika koji su pali u misiji", objašnjava.

Međutim, prethodnih godina albanski mediji su podgrejavali tenzije i kako bi ih umanjio, francuski ambasador povukao je skandalozan potez: umesto da izmeste mikrofone sa te lokacije oni su izmestili tablu i nad grobovima srpskih boraca postavili tablu francuskim borcima misije Kfora. 

"U peticiji smo tražili izvinjenje, ambasadori se i dalje nisu izvinili, ali očekujemo da će to izvinjenje nastupiti u nekom narednom periodu", navodi objašnjavajući da njihov čin "ne samo da nije u skladu sa civilizacijskim vrednostima, već i sa evropskim vrednostima o kojima njihovi zvaničnici često govore".

Političare u Srbiji pitanje Kosova ne zanima u suštinskom smislu

Kako navodi, interesovanje za pitanja Kosmeta kod svih političkih subjekata u Srbiji, i kod partija na vlasti i kod opozicije, čak i kod partija koje u svom programu imaju izuzetno istaknute stavove o KiM, veoma je malo.

"Nikoga od njih pitanje Kosova ne zanima u suštinskom smislu. Više ih zanima u metaforičkom ili u smislu kritike vlasti, ali kada je u pitanju ono što se tamo dešava na dnevnom nivou - među svim političkim subjektima postoji veoma malo interesovanje", ocenjuje Mijačić.

Kako naglašava, niko se u Srbiji ne bavi pravno-tehničkim aspektima problema privatizacije na KiM.

"U poslednja dva dana oduzeli su nam dve crkve, niko se u Srbiji time ne bavi. SPC nema popis tih svojih crkava", smatra Miajčić i dodaje da se svakog dana nešto dešava na KiM, te da neko mora po tom pitanju da se obrati i da se aktivistički angažuje.

Aljbin Kurti je, navodi sagovornik Ljiljane Smajlović, prilično opterećen svime što se dešava u Srbiji i često zapadnim medijima nameće svoj narativ.

"Odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija je veoma interesantan. Ako pratite Kurtijeve intervjue, donekle i one koje daje Vjosa Osmani, gotovo u svakom koji daje stranim medijima, većinom se bavi dešavanjima i analizom procesa u Srbiji", ocenjuje direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj.

Kako dodaje, njemu je u interesu da zaokruži suverenitet Kosova na celoj teritoriji i svede Srbe na statističku meru koja neće predstavljati važan politički faktor za odlučivanje.

"Međunarodna zajednica je upala u zamku, napravili su dete koje je sad došlo do godina u kojima više ne sluša svoje patrone", zaključuje Dragiša Mijačić. 

image