Srbija i Balkan

Srbija, Mađarska i Bugarska potpisale "Porodičnu deklaraciju": Temelj društva i snaga naroda

Porodica pruža podršku, vođstvo i ljubav, piše u dokumentu koji su potpisali Aleksandar Vučić, Katalin Novak i Rumen Radev
Srbija, Mađarska i Bugarska potpisale "Porodičnu deklaraciju": Temelj društva i snaga narodawww.globallookpress.com © Klaus-Peter Wolf/imageBROKER.com

Predsednici Srbije, Mađarske i Bugarske objavili su zajedničku deklaraciju za odbranu porodičnih vrednosti, čime su, kako su naveli, "digli glas za značaj porodice u današnjem svetu".

"Uvereni smo da su porodice temelj našeg društva, izvor naših vrednosti i snaga naših naroda", naveli su Aleksandar Vučić, Katalin Novak i Rumen Radev u novogodišnjoj deklaraciji.

U deklaraciji objavljenoj prvog dana nove godine na sajtu mađarskog predsedništva, tri predsednika okupljena u "Mreži predsednika, prijatelja porodica" navode da "porodica pruža podršku, vođstvo i ljubav i oblikuje karakter i identitet".

"Porodica je i najbolja sredina za odgajanje dece, koja određuje puteve naših naroda i oblikuju budućnost naše planete. Jake porodice garantuju kulturu odgovornosti koja doprinosi održivosti i smanjuje pretnje klimatskih promena", dodaje se u tekstu, koji su preneli i bugarski mediji.

Potpisnici deklaracije izrazili su uverenje da "porodice zaslužuju zaštitu, pomoć i priznanje od država i društava", ističući da snažno podržavaju "politike koje promovišu dobrobit porodice i jačaju porodičnu koheziju, pružaju podsticajno okruženje za pokretanje porodice, omogućavaju ženama da se ostvare i kao majke i kao profesionalci, podržavaju one kojima je to potrebno i obezbeđuju sigurnu budućnost deci".

Uz novogodišnju čestitku i ocenu da je "početak svake godine pravi trenutak da se uči iz prošlosti i planira budućnost, da se obnovi optimizam i nada", predsednici Srbije, Mađarske i Bugarske pozvali su građane svoje zemlje da i u Novoj godini "nastave da neguju porodicu kao najvažniju instituciju" u društvu.

Objavljivanje zajedničke deklaracije inicirala je mađarska predsednica Katlin Novak, kao rezime razgovora održanih tokom Demografskog samita u Budimpešti u septembru 2023. godine, preneli su bugarski mediji.

image