Ekonomija

PKS: Porodični ustav će biti temelj za budućnost porodičnog biznisa

U Privrednoj komori Srbije kažu da najpre treba zakonski definisati pojam "porodična kompanija" i kreirati posebne programe podrške porodičnim firmama
PKS: Porodični ustav će biti temelj za budućnost porodičnog biznisaGetty © Bruce Bennett

Privredna komora Srbije je na sednici Sekcije za porodično preduzetništvo analizirala najznačanije elemente Porodičnog ustava, koji će predstavljati temelj za budućnost porodičnog biznisa, objavila je Privredna komora Srbije.

"Privredna komora Srbije prepoznala je značaj održivosti porodičnih kompanija i sa zadovoljstvom smo okupili preduzetnike iz porodičnih preduzeća u Sekciju za porodično preduzetništvo PKS, kako bi zajednički radili na aktuelnoj problematici u poslovanju porodičnih kompanija", rekla je direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić.

Kako je istaknuto, najpre treba zakonski definisati pojam "porodična kompanija" i kreirati posebne programe podrške porodičnim firmama. Predstavnici porodičnih biznisa u Srbiji, izneli su neke od predloga za unapređenje porodičnog biznisa, a dogovoreni su naredni koraci i aktivnosti.

Ukazano je na važnost podizanja svesti države o značaju održivosti porodičnih kompanija, ali i podizanje svesti kod samih vlasnika porodičnih biznisa o problemima sa kojima se suočavaju porodične kompanije, kako bi ih prepoznali na vreme i prevazišli što uspešnije.

U Sekciji za porodično preduzetništvo PKS, okupili su se vlasnici porodičnih firmi kao što su: Testeral, Unipromet, Galeb group, Beorol, Arhi pro, Sunce Marinković, Vinarija Aleksić i mnogi drugi.

Prema podacima koji se odnose na porodične kompanije, na svetskom nivou, 30 odsto njih preživi prelazak na drugu generaciju, 15 procenata na treću generaciju, a tek 10 odsto na četvrtu generaciju.

image