Srbija i Balkan

Priština: Španija priznala pasoše "Kosova"

Na stranici generalnog direktorata Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove, još uvek nema potvrde ove informacije
Priština: Španija priznala pasoše "Kosova"© Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Španija je priznala pasoše tzv. Kosova, tvrdi šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi.

"Odeljenje za migracije i unutrašnje poslove Evropske komisije saopštilo je da sada čak i Španija priznaje pasoše 'Republike Kosovo'. Tako da možemo putovati bez viza u ovu zemlju", saopštio je Bisljimi.

Iako je ranije ta iberijska zemlja, kao jedna od pet država koja je odbijala da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, bila istrajna i sa najtvrđim stavom po ovom pitanju, izgleda da su crvene linije popustile.

"Na bezvizni režim koji je započeo 1. januara, Španija je destinacija koja je pridodata zemljama šengenskog prostora u koje možemo putovati kroz ovu liberalizaciju, i u kojoj je ranije postojala prepreka zbog nepriznavanja našeg pasoša", naveo je Bisljimi.

Na stranici generalnog direktorata Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove, još uvek nema potvrde ove informacije.

Putovanja bez vize u zemlje Evropske unije od 1. januara moguća su za građane "Kosova", u koje nisu uključeni srpski vlasnici kosovskih pasoša.

image