Srbija i Balkan

Da filmska slika pobedi tamu: Na Mećavniku večeras otvoren 17. "Kustendorf", nagrada Mateu Garoneu

Emir Kusturica, osnivač festivala uručio je nagradu za buduće filmove "Drvo života" italijanskom režiseru Mateu Garoneu koji je samo nekoliko sati ranije dobio vest iz Amerike da je njegov film "Ja, kapetan", prikazan večeras na Mećavniku, nominovan za Oskara
Da filmska slika pobedi tamu: Na Mećavniku večeras otvoren 17. "Kustendorf", nagrada Mateu Garoneu© РТ Балкан/ Зоран Шапоњић

U dupke punoj dvorani "Prokleta avlija" na Mećavniku večeras je pravim spektaklom otvoren 17. po redu Internacionalni filmski i muzički festival "Kustendorf".

Emir Kusturica, osnivač festivala uručio je "Drvo života" nagradu za buduće filmove italijanskom režiseru Mateu Garoneu koji je samo nekoliko sati ranije dobio vest iz Amerike da je njegov film "Ja, kapetan", prikazan večeras na Mećavniku, ove godine nominovan za "Oskra".

"Velika je čast primiti nagradu od jednog od najznačajnih filmskih autora našeg vremena. Zahvalan sam Emiru na remek-delima koja nam je podario, kao i na pozivima da u kontinuitetu dolazim na ovaj festival. Ovaj festival je intiman i ličan, autentičan a ja sam deo porodice Kustendorfa", rekao je Mateo Garone, primajući "Drvo života".

Otvarajući festival, sam Kusturica nije propustio da kaže da je kao "pripadnik najmlađe garde filmskih stvaralaca, već u godinama kada suza može da poteče i na reklamu".

"U vreme kada izbegavam čak i olimpijade na kojima se dobijaju nagrade, odnosno vrlo često suza poteče kad neko dobije bronzanu, a ne srebrnu medalju, moja je radost posebna kada ponovo sretnem reditelja čiji mi je prvi film pokazao da postoje nacije u Evropi koje štite svoje filmsko nasleđe, a to je bio Mateo sa svojim filmom 'Gamora'. Kad sam video 'Gamoru' meni se i plakalo i smejalo, sve ono što jedan običan gledalac treba da proživi kroz film. Svoje izlaganje zaključujem i sećanjem da smo se Garone i ja prvi put sreli na premijeri mog filma 'Crna mačka beli mačor' u Veneciji, 1998. godine. Tada mi je prišao momak, bio je to Garone, i rekao: 'Gospodine Kusturica, ja sam inspirisan vašim filmovima'. Ja sam tada, dobro se sećam, zauzeo pozu i ozbiljno tom momku odgovorio: 'Vrlo dobro", ispričao je Kusturica.

Otvaranju festivala večeras su prisustvovali ministarka kulture i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko kao i Vladimir Tolstoj, čukununuk Lava Tolstoja, savetnik predsednika Rusije za kulturu, glumac Miki Manojlović. Publika je u "Prokletoj avliji" videla i pozorišni igrokaz inspirisan filmom "Andergraund"  koji su izveli studenti treće godine FDU.

"Veliko je zadovoljstvo što sam i ove godine na Mećavniku i na otvaranju ovog po mnogo čemu jedinstvenog kulturnog događaja. U narednim danima Mokra Gora biće evropska i svetska prestonica filma u njegovom najkreativnijem i naprefinjenijem izdanju. Onom u kome se slavi umetnost a estetika filmskog izraza i lepota filmskog jezika imaju primat nad surovim zakonima filmske industrije i komercijalizacije ne samo kulture već i ljudskih života",  rekla je večeras na Mećavniku ministarka Maja Gojković.

Prema njenima rečima, Mećavnik je već sedamnaest godina mesto okupljanja ljubitelja sedme umetnosti, "dobrim delom i zato što na ovom festivalu  imamo pobedu sadržine nad formom, originalnog nad svakodnevnim".

"Kustendorf je među najznačajnijim, a svakako je najautentičniji filmski festival današnjice i zato što godinama neguje svoju publiku i privlači novu. Poseban je i zbog osećaja slobode u vremenu kada spektakl i relativizacija stvaralaštva prete da potisnu kvalitet i originalnost. Srećom po čovečanstvo, prave umetničke vrednosti , samo sebi poznatim načinima pronalaze put do ljudskog srca i duše. Sloboda stvaralaštva, jedna je od najvećih univerzalnih vrednosti, kao i slogan festivala: Ne nadzor, kinematografija. U večnoj disharmoniji sa bilo kojom vrstom autoriteta, imaginarnim 'velikim bratom' i zakonima tržišta. Mateu Garoneu čestitam na priznanju 'Drvo života', profesoru Kusturici želim uspešan festival a posetiocima doživljaj koji se pamti. I svima nama, da filmska slika pobedi tamu", rekla je večeras na Mećavniku ministarka Gojković.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner