Srbija i Balkan

"Albanijan post": Češki ministar javno obrukao vicepremijera "Kosova"

Ministar za evropske poslove Češke Martin Dvorak u korenu je sasekao jedan od Bisljimijevih zahteva, dok na drugi isprva nije ni odgovorio
"Albanijan post": Češki ministar javno obrukao vicepremijera "Kosova"© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Ministar za evropske poslove Češke Martin Dvorak "javno je obrukao" vicepremijera tzv. Kosova Besnika Bisljimija, ocenio je "Albanijan post".

Do Bisljimijeve bruke došlo je nakon što je prištinski političar tokom zajedničke konferencije (govoreći na engleskom, iako je konferencija bila u Prištini, naglašava albanski medij), izjavio da se kaznene "mere protiv  Kosova moraju ukinuti momentalno", te da se proces evroatlantskih integracija Prištine mora odvojiti od dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Tokom sopstvenog govora, Dvorak "nije ni pomenuo mogućnost ukidanja mera", uvređeno konstatuje "Albanijan post", dok je Bisljimiju poručio da je odvojiti proces integracija od dijaloga sa Beogradom nemoguće i da svi to znaju. 

"Želeo bih da kažem da je integracija Kosova u EU snažno povezana sa dijalogom sa Srbijom", izjavio je Dvoržak, jasno stavljajući do znanja Bisljimiju da se njegov zahtev za razdvajanjem ova dva procesa ne može desiti, navodi albanski medij.

Kada su ga novinari upitali za komentar o sankcijama i hoće li Češka moći da pomogne pri njihovom uklanjanju, Bisljimi je rekao da njegova zemlja ima izrazito prijateljski odnos prema tzv. Kosovu, ali da mu "ne može dozvoliti da prekorači neke stvari".

image