Srbija i Balkan

"Kosovo" bi lakše disalo: Zašto Priština želi Estonku Kaju Kalas za šefa evropske diplomatije?

"Budući da se nalazi pod pretećom senkom Rusije, šefica estonske vlade može dublje da razume teritorijalne ambicije Srbije", piše "Albanijan post"
"Kosovo" bi lakše disalo: Zašto Priština želi Estonku Kaju Kalas za šefa evropske diplomatije?© Photo by Leon Neal/Getty Images

Imenovanje premijerke Estonije Kaje Kalas za šefa evropske diplomatije nakon izbornog ciklusa u junu ove godine bilo bi "veoma pozitivna vest za 'Kosovo' u kontekstu procesa dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU", piše "Albanijan post" zaključujući da bi uz Estonku kao predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost "Kosovo moglo lakše da diše". 

"U svetlu rata u Ukrajini, mnogi smatraju da jednu od glavnih pozicija u EU (na kojoj se trenutno nalazi španski diplomata Žozep Borelj) treba poveriti istočnim Evropljanima", nada se albanski list. 

"Imenovanje Kalasove za šefa evropske diplomatije bi bila veoma dobra vest, imajući u vidu ne samo veoma dobre odnose koje je Kosovo istorijski imalo sa Estonijom, uključujući i Kalasovu, već i veoma odlučne i principijelne stavove protiv negativnog uticaja koji Rusija ima na Zapadnom Balkanu", rekao je prištinski sociolog i direktor Instituta za socijalnu politiku "Musine Kokalari" Visar Imeri.

Kaja Kalas se, inače, nedavno našla u centru skandala oko preduzetničkih aktivnosti njenog supruga Arva Halika, koji posluje u Rusiji. Na optužbe je odgovorila navodeći da je "opozicija namirisala krv i da su šakali odmah navalili", te da sporna kompanija obustavlja proizvodne aktivnosti u Rusiji i da je taj proces u završnoj fazi.

"Albanijan post", sa druge strane, ističe da je od početka sukoba "podrška Estonije Ukrajini je bez presedana" i da, budući da se nalazi "pod pretećom senkom Rusije", šefica estonske vlade "može dublje da razume teritorijalne ambicije Srbije".

Kako dodaje list, Borelj, ali i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, dolaze iz dve evropske zemlje koje ne priznaju takozvanu nezavisnost Kosova – Španije i Slovačke.

"Dijalog ne može dati rezultate u sadašnjem formatu i pod sadašnjim rukovodstvom. Dakle, novi format – možda će visoki predstavnik biti direktno uključen u razgovore, kao i ranije – bio bi dobrodošao", rekao je ekspert za politiku EU iz Saveta za politiku demokratizacije (DPC) Tobi Vogel koji, međutim, navodi da bi "to moglo da bude prekasno, posebno ako se Donald Tramp vrati na čelo Sjedinjenih Američkih Država".

"Potencijalni Trampov drugi mandat, u kombinaciji sa preliminarnom pobedom evropske ekstremne desnice, mogao bi da pogorša trenutnu poziciju Kosova", piše albanski list dodajući da iako bi premijerka Estonije pomogla "Kosovu da lakše diše unutar novog geopolitičkog poretka," ona će morati da sledi uputstva i političku volju zemalja članica EU, a kako zaključuju, globalne promene odnosa snaga "ne moraju nužno ići u prilog Kosovarima". 

Nakon izbora u Evropskoj uniji koji će biti održani u junu, najviši poslovi u Evropskom savetu, Komisiji i Parlamentu, kao i mesto šefa Evropske službe za spoljne poslove biće razdeljeni među glavnim političkim grupama. "Veveričja partija" Kaje Kalas, kako se kolokvijalno naziva Estonska reformska partija, pripada grupi Savez liberala i demokrata za Evropu.

Kako je izvestio "Gardijan", međutim, izvesno je da će na predstojećim izborima desno orijentisane "antievropske" stranke ostvariti značajan rezultat, potencijalno formirati većinsku desničarsku koaliciju u EP i tako pomeriti ravnotežu evropskih institucija udesno, što imenovanje Kalasove deinitivno čini mnogo neizvesnijim. 

image