Srbija i Balkan

Kada će stići "džavelini" za tzv. Kosovo?

Malo je verovatno da će Kongres sprečiti prodaju oružja Prištini, ali popunjavanje američkih rezervi i isporuke "džavelina" Ukrajini i Tajvanu trenutno imaju prioritet, kažu sagovorinici "Glasa Amerike"
Kada će stići "džavelini" za tzv. Kosovo?Getty © Leon Neal/Getty Images

Kongres će verovatno odobriti prodaju američkih "džavelina" Prištini, ali na njihovu isporuku bi moglo da se čeka mesecima ili godinama, kažu sagovornici za "Glas Amerike".

Nakon što su Stejt department i Pentagon odobrili prodaju 246 "džavelina" Prištini po ceni od 75 miliona dolara u trenutku kada sve više znakova ukazuje na nelegalnu transformaciju tzv. KBS u vojsku, tu odluku mora odobriti i američki Kongres, a republikanska kongresmenka i kopredsedavajuća srpskog kokusa Klaudija Teni do sada se pokazala kao jedina prepreka na tom putu.

Kongres ovu prodaju može sprečiti samo usvajanjem adekvatne rezolucije, za šta ima 30 dana, kaže za američki medij stručnjak za vojna i spoljnopolitička pitanja iz Kejto instituta Džonatan Elis Alen, ali smatra da je to malo verovatno.

"Ne deluje mi da trenutno ima previše protivljenja u Kongresu da bi moglo da utiče na prodaju. Takođe, pitanja prodaje oružja se često drže podalje od fokusa javnosti – osim ako ne izbije neki skandal. Zbog svega toga, verujem da će prodaja biti odobrena u ovom sazivu Kongresa", kaže Alen.

Nekadašnji pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i aktuelni direktor odbora Udruženja za kontrolu oružja Tomas Kantrimen kaže da Srbija troši mnogo novca kako bi uticala na javno mnjenje u Vašingtonu kao i na stavove u Kongresu po pojedinim pitanjima, i ima prijatelje u Predstavničkom domu, ali ne smatra da će biti dovoljno opozicije na Kapitol hilu kako bi se prodaja sprečila.

Međutim, ovaj diplomata koji je ranije u svojoj karijeri nadgledao procese prodaje oružja napominje da, iako do odobrenja Kongresa može doći brzo, na isporuku oružja se može čekati značajno duže.

"Pošto prođe Kongres, obično je potrebno 32 meseca da bi oružje bilo isporučeno", ističe Kantrimen. Dodaje da je isporuka od 246 "džavelina" relativno mala, pošto SAD trenutno proizvode oko 2.100 godišnje, ali sumnja da će to ubrzati proces budući da su "džavelini" potrebni i Kijevu, i za popunjavanje američkih vojnih rezervi.

"Najmanje 7.000 'džavelina' je poslato Ukrajini u 2022. godini, oko trećine zaliha. Ne znam koliko im je dato u 2023, ali verovatno manje. Ako se uzme u obzir godišnja proizvodnja, jasno je da se može proizvesti broj raketa za Kosovo. Ali, sada postoji potreba ne samo da se obnove zalihe 'džavelina' u Americi, već da se nastavi isporuka Ukrajini i Tajvanu", kaže Kantrimen. 

image