Srbija i Balkan

Dokument o napadu na Jugoslaviju sa Hitlerovim potpisom od danas izložen javnosti

Original dokumenta kojim je Adolf Hitler naredio napad na Jugoslaviju 28. marta 1941. godine biće izložen u Narodnom muzeju do 18. februara, a nakon toga javnost će moći da ga vidi u retkim prilikama
Dokument o napadu na Jugoslaviju sa Hitlerovim potpisom od danas izložen javnostiGetty © Keystone

Dokument koji postoji u svega 13 primeraka i kojim je označen kraj Kraljevine Jugoslavije i početak stradanja Srba, Direktiva 25 nemačkog kancelara Adolfa Hitlera, od danas je izložena u Narodnom muzeju Srbije, a posetioci će moći da je vide do 18. februara.

Zloglasna direktiva kojom je Hitler 28. marta 1941. godine naredio združeni napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku, izložena je javnosti povodom obeležavanja nacionalnog praznika Sretenja - Dana državnosti Srbije, a po rečima stručnjaka reč je o dokumentu od prvorazrednog značaja.

Radi se o drugoj kopiji sa originalnim potpisom nemačkog kancelara, objasnio je na konferenciji za novinare u Narodnom muzeju direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

On je dodao da će nakon 18. februara vredan dokument biti pohranjen u trezorima muzeja na čijem je čelu i retko će biti izlagan javnosti jer se radi o veoma vrednoj istorijskoj građi.

"Direktiva 25 je jedan od najznačajnijih pisanih izvora naše istorije i uz austrougarsku objavu rata Srbiji jedan od dva najdramatičnija dokumenta vezana za našu nacionalnu istoriju. Ovim dokumentom predviđa se okupacija naše zemlje, rasparčavanje teritorije, on je najavio brojne zločine i stvorio preduslove za osnivanje Nezavisne države Hrvatske", istakao je Ristić.

On je napomenuo da je sadržina dokumenta zastrašujuća, ali i opominjuća.

"Pokazuje nam kako jedan administrativni, birokratski čin može da izazove rat, genocid, stradanje i patnju ogromnih razmera. Muzej žrtava genocida pribavio je tokom prošle godine veliki broj dokumenata vezanih za period Drugog svetskog rata i nastavljamo sa tim poslom, ali spisak dece koje je spasla Diana Budisavljević i Direktiva 25, kojima smo ušli u trag i uspeli da ova kulturna blaga donesemo u Srbiju, izazvali su pažnju ne samo ovdašnje, već i međunarodne javnosti", rekao je Ristić.

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković izjavila je da predstavljanjem dokumenta javnosti nacionalni muzej želi da doprinese njegovoj vidljivosti ističući da treba da učimo od prošlosti negujući tokove istorijskog pamćenja i nacionalne svesti. 

Početkom decembra prošle godine, Ristić je objavio da je Direktivu 25 Republika Srbija kupila na onlajn aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama i platila je 42.500 dolara.  

Između ostalog, ovaj dokument sadrži eksplicitnu naredbu za sprovođenje
brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost
da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju
Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će "političkim obećanjima Hrvatima
biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji".

Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih
neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno
za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj
celokupnoj teritoriji. Nemačko bombardovanje Jugoslavije, odnosno Srbije, usledilo je devet dana nakon objavljivanja Direktive 25, tačnije 6. aprila 1941, a već 10. aprila iste godine osnovana je NDH.

image