Srbija i Balkan

Vučić: Svečlja može samo da sanja srpsku ambasadu u Prištini

Predsednik Srbije odgovorio je na to što su prištinski zvaničnici juče oborili tablu u Zvečanu sa slikama zaslužnih Srba i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom
Vučić: Svečlja može samo da sanja srpsku ambasadu u Prištini© TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da prištinski ministar Dželjalj Svečlja može samo da sanja srpsku ambasadu u Prištini i da su to ružni snovi, noćne more.

"Mogu samo da kažem da je Kosovo i Metohija u skladu sa Rezolucijom 1244 UN i Ustavom naše zemlje deo Srbije, tako je bilo, tako će i biti", rekao je Vučić u Vranju.

On je pojasnio da Priština vodi siledžijsku politiku i to uz podršku onih čiju podršku ne bi smela da ima.

"Misli da može da se iživljava nad našim narodom. Trpeo je naš narod i gore dahije, ali ne doveka. Samo polako", poručio je Vučić.

Kako kaže, što se tiče Srbije, uvek će Beograd biti uz svoj narod, pomagati mu koliko god može i dati sve od sebe da sačuva mir od "takvih neodgovornih tipova kakav je Kurti".

Dodaje da nema dodatnih informacija o dešavanjima iz Leposavića gde su prištinske vlasti tražile da Srbi uklone šator u kojem se prikupljaju potpisi za nelegitimno izabrane albanske gradonačelnike.

"Nemam dodatnih informacija iz Leposavića, vraćam se u Beograd i pratiću situaciju. Zamislite veliki problem zbog šatora u kojem se skupljaju potpisi za smenu onih koji su dobili tri posto glasova. Toliko od, kako sami za sebe kažu, 'najdemokratskijoj državi' na svetu. Ali kod njih je sve pod znacima navoda, pa čak i to", rekao je Vučić.

Govoreći o senatoru Bobu Menendezu za koga se saznalo da su ga Albanci finansirali za lobiranje protiv Srbije, Vučić je kazao da je on uz lobistu Eliota Engela Srbiji godinama, decenijama pravio najveće probleme u američkom Kongresu.

"U međuvremenu je optužen za primanje mita. Mi smo govorili da je albanski plaćenik, ali su nam rekli da to nije tačno. Sada je otkriveno da mu je čuven biznismen, Albanac, davao novac da vodi proalbansku i antisrpsku politiku", rekao je Vučić.

U slučaj Menendeza, poznatom po lobiranju za Prištinu, napadima na Srbiju i optužbama za primanje mita od Katara i Egipta preko kompanije za halal hranu, umešan je i jedan Albanac povezan sa albanskom mafijom u SAD, otkrio je "Dejli bist". 

image