Srbija i Balkan

Zakon o rodnoj ravnopravnosti: Ko nam piše srpski jezik?

Ako je jednakost svih građana obezbeđena Ustavom, kako ističu iz SPC i Matice srpske, a Srbija je već imala Zakon o ravnopravnosti polova, čemu onda "ideološko nasilje nad srpskim jezikom" u vidu Zakona o rodnoj ravnopravnosti?
Zakon o rodnoj ravnopravnosti: Ko nam piše srpski jezik?© Milan Maricic/ATAImages

O rodno osetljivom jeziku — a za čije nepoštovanje Zakon o rodnoj ravnopravnosti predviđa paprene kazne — izjasnili su se i Srpska pravoslavna crkva (SPC), Matica srpska (MS) i Odbor za standardizaciju srpskog jezika, koji su na naučnom skupu "Srpski identitet, srpski jezik i Zakon o rodnoj ravnopravnosti" zaključili da je rodno osetljiv jezik neustavan i da se kosi sa standardnim srpskim jezikom.

Iako struka ukazuje na apsurdnosti rodno osetljivog jezika već dve godine, Zakon o rodnoj ravnopravnosti predviđa da se on mora uvrstiti u udžbenike i nastavna sredstva (Član 37, tačka 3), ali i da se on mora koristiti u sredstvima informisanja (Član 44). Javna glasila koja se ne budu pridržavala Zakona, od maja mogu biti kažnjena u novčanom iznosu od 50.000 do dva miliona dinara.

Ipak, pravnici smatraju da ne postoje propisi kojim bi se precizno regulisale te izmene, a SPC i Matica srpska su jasni da je jednakost svih ljudi, bez obzira na pol, rasu i veroispovest, normirana Ustavom kao najvišim pravnim aktom.

Imajući u vidu mnoge argumente srpske inteligencije i sveštenstva, ali i to da je u Srbiji već donet jedan Zakon o ravnopravnosti polova ("Službeni glasnik RS", broj 104/09), postavlja se pitanje — čemu onda služi novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti?

Odgovor se može naći upravo u sâmom Zakonu, tačnije njegovom Članu 77.

"Tokom vođenja pregovora o članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji (EU) uočeno je da se postojećim rešenjima Zakona o ravnopravnosti polova ne dostižu zajedničke tekovine ravnopravnosti žena i muškaraca i da nije u punoj meri usaglašen sa relevantnim zakonodavstvom EU... Pored toga, taj zakon nije u dovoljnoj meri usaglašen sa potvrđenim međunarodnim ugovorima, opšteprihvaćenim standardima i odredbama relevantnih direktiva Evropske unije", navodi se.

Povrh toga, fondacija "Hajnrih Bel" — koju u poslednje vreme i nemački poslanici optužuju da meša prste u nedavne proteste u srpskoj prestonici — lobira za Zakon o rodnoj ravnopravnosti već godinama, pošto je još 2017. predstavila sopstveni predlog za to kako bi on trebalo da izgleda.

S obzirom na to da Zakon o rodnoj ravnopravnosti pišu Nemci i EU, onda možda ne bi trebalo da čudi što on vrši "ideološko nasilje nad srpskim jezikom", kako su istakli SPC, Matica srpska i Odbor za standardizaciju srpskog jezika.

image