Srbija i Balkan

Posle četiri godine Crna Gora dobila novog državnog tužioca

Ova funkcija bila je upražnjena od 2019. godine, kada je istekao mandat dotadašnjem VDT-u Ivici Stankoviću
Posle četiri godine Crna Gora dobila novog državnog tužioca

Milorad Marković izabran je za vrhovnog državnog tužioca na današnjoj sednici Skupštine Crne Gore, glasovima 61 poslanika.

Podršku su mu na sednici prethodno najavili poslanici vladajuće većine - Pokreta Evropa sad, Demokrata, Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Socijalističke narodne partije, Albanskog foruma, Albanske alijanse i Civisa, kao i deo opozicije - Bošnjačka stranka, Socijaldemokrate, Građanski pokret URA, Ujedinjena Crna Gora i dve nezavisne poslanice.

Glasalo je ukupno 74 poslanika, prenose "Vijesti". Glasanje je bilo tajno.

Za kandidatkinju za VDT-a Maju Jovanović nije glasao nijedan poslanik, dok je za Suzanu Mugošu glasalo 13 poslanika.

Njoj je podršku bila najavila Demokratska partija socijalista, koja ima 17 predstavnika u parlamentu.

Marković je magistar pravnih nauka s dugogodišnjim iskustvom u oblasti vladavine prava - ljudskih prava, pravosuđa, krivičnog prava i oduzimanja imovinske koristi.

Radio je na Pravnom fakultetu i kao ekspert/konsultant na projektima EU, Saveta Evrope, OEBS-a, UNDP-a.

Milatović i Spajić pozdravili izbor 

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović ocenio je da je današnjim izborom vrhovnog državnog tužioca (VDT) učinjen ključni korak u jačanju vladavine prava i sprovođenju pravde u Crnoj Gori, ali i istovremeno potvrđena njena sposobnost da prevaziđe podele u ime zajedničkog, javnog dobra, prenose podgoričke "Vijesti".

"Danas je značajan dan za Crnu Goru i izgradnju naših demokratskih institucija. Širokim konsenzusom u parlamentu je izabran je vrhovni državni tužilac, nakon skoro pet godina v.d. stanja. Učinjen je ključni korak u jačanju vladavine prava i sprovođenju pravde u Crnoj Gori, ali i dokazana sposobnost naše zemlje da prevaziđe podele u ime zajedničkog, javnog dobra", objavio crnogorski predsednik na Iksu.

Prema rečima Milatovića, izbor VDT je iskorak ka daljem jačanju pravosudnog sistema, odlučnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i uspostavljanju pravednijeg društva.

"Ovim dokazujemo posvećenost demokratskim principima i evropskim standardima koje ističem od početka svog mandata, kako bi u najkraćem roku postali deo evropske porodice i prva naredna članica EU. Napredujemo snažno, sa uverenjem u bolju budućnost, ujedinjeni u našim evropskim težnjama i ciljevima. Naš cilj je jasno definisan: snažna, stabilna i demokratska Crna Gora, utemeljena na vladavini prava i pravdi", zaključio je Milatović.

Premijer Milojko Spajić je u ime Vlade Crne Gore i svoje lično ime čestitao Miloradu Markoviću izbor za VDT.

"Želja za EU putem Crne Gore je bila veća od svih podela! 61 poslanik i poslanica - neverovatnih 75 odsto parlamenta - ostavili su danas političke razlike po strani u cilju ostvarenja vladavine prava. To je najveća pobeda građanske Crne Gore i pokazatelj društveno-političkog sazrevanja, stoga čestitam Parlamentu", napisao je Spajić na Iksu.

On je ocenio da na današnji dan nije samo izabran VDT već je data šansa evropskoj budućnosti Crne Gore.

image