Srbija i Balkan

Milatović: Zalažem se za najbolje moguće odnose sa Srbijom, Crna Gora je sekularna država

Govoreći o odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Milatović kaže da je on institucionalan
Milatović: Zalažem se za najbolje moguće odnose sa Srbijom, Crna Gora je sekularna državaNone © R.R./ATAImages

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da se zalaže za to da zemlja na čijem je čelu ima najbolje moguće odnose sa Srbijom, ali nije pristalica nikakvog drugog sveta, osim zajedničkog evropskog.

"Ja mislim da u tom smislu čini mi se imam sagovornike u svim drugim zemljama zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. I ta zemlja ima jasan evropski kurs i mislim da upravo trebamo da zajednički radimo na tome da što pre i mi i oni budemo deo Evropske unije, ali i svi ostali", kaže Milatović u intervjuu za "Vijesti".

Napominje da je njegova spono-politička orijentacija jasna, a to je kredibilno članstvo u NATO savezu i evropske integracije, koje, navodi, uključuju donošenje odluka u zemlji koje su transparentne i inkluzivne.

Milatović je kazao da je pozvan na obeležavanje Dana Republike Srpske 9. januara, ali da neće ići.

"Upravo ću i na taj način pokazati svoj odnos prema celovitosti BiH, uvažavajući oba njena entiteta, i Republiku Srpsku, i Federaciju BiH, i ono što je trenutno deo njihovog zajedničkog dogovora. Što se tiče ostalih državnih zvaničnika Crne Gore, svako će svojim delovanjem pokazati određene političke stavove", rekao je Milatović.

Navodi da je posvećen Crnoj Gori kao sekularnoj državi gde je jasna razdvojenost države i crkve, kao i građanskoj državi u kojoj je građanin nosilac suvereniteta, bez obzira da je po nacionalnom opredeljenju Crnogorac, Srbin, Bošnjak, Hrvat, Albanac ili Rom.

"To jesam li ja vernik ili nisam vernik, je pitanje moje, to je moje lično osećanje", kaže Milatović.

Dodaje da misli da su građani stekli utisak da nije čovek koji slepo veruje bilo kome.

"Kršten sam u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve. Mislim da Mitropolija kao deo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori uživa veliko poverenje građana i ja tu činjenicu poštujem", rekao je Milatović.

Dodaje da je, dok je bio ministar u vladi Zdravka Krivokapića smatrao da Temeljni ugovor treba potpisati u Crnoj Gori, te da mu je drago što se na kraju tako i dogodilo.

"Ali budite sigurni da na moje stavove, ni jedna verska organizacija nema apsolutan uticaj", poručuje Milatović.

Pokret Evropa sad ne može da postoji ni bez Spajića ni bez Milatovića

Predsednik Crne Gore i drugi čovek Pokreta Evropa sad Jakov Milatović izjavio je da je tri puta pokazao svoj odnos prema partijskom kolegi Milojku Spajiću, odgovarajući na pitanje da li među njima postoje nesuglasice.

"Milojko Spajić i Jakov Milatović su PES. I PES ne postoji ni bez jednog, ni bez drugog", kaže Milatović za "Vijesti".

Milatović je rekao da je preuzeo odgovornost i trasirao put pobedi na predsedničkim izborima kada je prihvatio kandidaturu za šefa države nakon što se je iz izborne trke isključen Spajić.

Milatović je kazao da je svoj odnos prema Spajiću pokazao u trenutku kada je, u danima kad je dobio ćerku Anu, preuzeo odgovornost "koju bi malo ko preuzeo nakon jedne nepravedne diskvalifikacije, a boga mi i napravljene greške i ušao u predsedničku trku".

Kako kaže, grešku je najvećim delom načinio Spajić.

Potom je pokazao svoj odnos i nakon parlamentarnih izbora kada je prvi put u Crnoj Gori pokazao na koji način se proces konsultacija o mandataru radi na jedan inkluzivan i transparentan način, i za samo desetak dana, mandat dao, zasluženo, Spajiću.

"A mislim da sam i svoj odnos pokazao upravo ovom vanjsko-političkom aktivnošću, u odnosu na koju sam otključao mnoge stvari i trasirao jedan lakši put vladi za njene ingerencije. A to su ti svakodnevni rezultati koji su neophodni na našem evropskom putu. Tako da u tom smislu, verujte, ja sam od početka bio vrlo principijelan i ja ću nastaviti da budem principijelan", poručuje Milatović.

Govoreći o odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Milatović kaže da je on institucionalan dodajući da isti odnos ima i prema Erdoganu.

"Budite uvereni, kao što sam rekao da sam jedan od malobrojnih političara koji u prethodnom periodu nije koketirao sa gospodinom Đukanovićem, isto tako sam i jedan od verovatno malobrojnih političara koji se nikada nisu sreli sa gospodinom Vučićem osim institucionalno. A vi zaključite onda ostatak", poručuje predsednik Crne Gore.

image