Srbija i Balkan

U rukama SAD i Kvinte i "nož i pogača" za odluku o dinaru na KiM: Ako žele, pritisnuće ih

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović kaže da nije objašnjeno kojim će metodima Priština pokušati da izvrši uredbu o zabrani dinara
U rukama SAD i Kvinte i "nož i pogača" za odluku o dinaru na KiM: Ako žele, pritisnuće ihwww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović ističe da je odluka Prištine da zabrani dinar u praksi nesprovodiva. Smatra da Sjedinjene Američke Države i Kvinta drže "i nož i pogaču" u rukama, budući da imaju glavne poluge uticaja na prostoru Kosova i Metohije.

Na Kosovu i Metohiji počela je da važi Uredba po kojoj je evro jedina važeća valuta i podrazumeva zabranu dinara. Navodi se da u početku neće biti kažnjavanja građana, preduzeća, banaka koje posluju sa dinarima. 

Nemanja Starović ističe da u odluci Prištine postoji čitav niz nepoznanica. 

Nije objašnjeno kojim će se metodima pokušati izvršenje te uredbe, jer je ona, kako ocenjuje, realno i nesprovodiva u praksi.

Ukoliko uredba i počne da se primenjuje, navodi da nije izvesno kako će i da li će biti omogućen transfer gotovog novca prema filijalama, poslovnicama, bankomatima, Banke poštanske štedionice, šta će biti sa tekućim računima naših sunarodnika.

"I upravo zbog toga što te stvari nisu do kraja razjašnjene, ja ne mogu u ovom momentu govoriti o konkretnim potezima koje će preduzeti državni organi Srbije, ali će mnogo preciznijih informacija biti dostupno nakon današnjeg obraćanja predsednika Republike Aleksandra Vučića",  ukazuje državni sekretar.

Posebno naglašava da nema ni jedne srpske porodice, ni jednog domaćinstva na prostoru Kosova i Metohije, koje ne zavisi u materijalnom smislu od neke vrste davanja koja dolaze iz pravca centralne Srbije, bilo da su plate, penzije, dečji dodaci, različita socijalna davanja i drugo.

"Mislim da je sada već svima u međunarodnoj zajednici jasno, ne mogu da ignorišu tu činjenicu da bi primena ovakve mere zaista ugrozila naše sunarodništvo na prostoru Kosova i Metohije, da to stavimo u kontekst nekakvih drugih mera koje se sprovode ili se pokušavaju sprovesti", smatra državni sekretar.

Ističe da se može dozvoliti da Priština nastavkom primene ovakvih veoma oštrih i surovih jednostranih mera dovede do masovnog egzodusa Srba i da je to neka tačka razumevanja i spajanja koja će omogućiti da se ovo na neki način ne predupredi ili obustavi. 

Srbi - najobespravljeniji narod na evropskom kontinentu

Kaže da ostaje i da se vidi u narednim danima kojim će konkretnim merama poslednja snažna retorika Sjedinjenih Američkih Država biti propraćena.

"Ali sve u svemu dakle želim da kažem da ćemo adekvatne načine za opstanak srpskog naroda i ovaj put uspeti da nađemo. Sjedinjene Američke Države, države Kvinte su oni u čijim rukama je trenutno i 'nož i pogača' s obzirom da oni imaju adekvatne poluge uticaja na situaciju na prostoru Kosova i Metohije", smatra Starović.

Dodaje da kada postoji snažna politička volja u Vašingtonu i drugim predstavnicima Kvinte, oni nađu način kako da izvrše adekvatan pritisak na vlasti u Prištini.

"Srbi su danas na prostoru Kosova i Metohije, to moram da naglasim, nažalost, najobespravljeniji narod ili etnička zajednica na čitavom evropskom kontinentu. I oni koji žmure pred tim, koji to ne žele da prepoznaju i da priznaju, su na neki način saučesnici u tom zločinu", poručuje Starović.

image