Srbija i Balkan

Provokacije se nastavljaju: Na zgradi Opštine Zubin Potok postavljena tabla "Republika Kosovo"

Provokacije se nastavljaju: Na zgradi Opštine Zubin Potok postavljena tabla "Republika Kosovo"© FOTO TANJUG / Zubin Potok INFO

Na zgradi opštine Zubin Potok danas je uz asistenciju takozvane Kosovske policije postavljena tabla "Republika Kosovo".

Ranije je na tom mestu bila tabla sa ćiriličnim natpisom, a ona je polomljena u avgustu prošle godine, kada je gradonačelnik Izmir Zećiri tvrdio da je ćirilična tabla stradala od vetra i da će "čim se steknu uslovi" biti popravljena.

Zećiri je u izjavi za "Kljan Kosova" odbacio navode da je neko namerno uklonio natpis koji je bio na ćiriličnom pismu.

"Slova je oborio vetar, ne stoji tvrdnja da ih je policija uklonila. Kada se steknu uslovi, natpis će biti popravljen", rekao tada Zećiri.

S druge strane, predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović izjavio je za "Kosovo onlajn" da je policija polomila tablu na opštinskoj zgradi koja je bila na ćiriličnom pismu i istakao da je to još jedna poruka Srbima da ih prištinske vlasti ne žele na Kosovu.

"U vreme vikenda ne protestujemo ispred opštine, tu smo petkom do 15 sati i dolazimo u ponedeljak ujutru. Tokom vikenda kosovska policija je polomila tablu sa natpisom na ćiriličnom pismu na ulazu u zgradu opštine Zubin Potok. Tabla je polomljena, iščupana sa zida, a nalazila se par metara iznad ulaza", rekao nam je tada Vulović.

Ovo nije bio jedini incident otkako je Kosovska policija zauzela opštinsku zgradu u Zubinom Potoku. "Kosovo onlajn" je 24. decembra ekskluzivno objavio da je i kancelarija Unmika bila obijena nakon ulaska pripadnika Kosovske policije, a iz kancelarije su bili ukradeni kancelarijski nameštaj, frižider i drugi predmeti.

Iz Unmika su nam potvrdili obijanje njegovih kancelarija.

"Pristup Unmika kancelarijama koje se nalaze u opštinskim zgradama u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću je ograničen od incidenata u maju 2023. Unmik je posetio svoje kancelarije u nekoliko navrata kako bi povratio deo svoje imovine i procenio prostorije sa podrškom Kfora i u koordinaciji sa kosovskim vlastima. Unmik je izrazio zabrinutost kosovskim vlastima zbog neovlašćenog ulaska u njegove prostorije i podsetio da su prostorije i imovina Ujedinjenih nacija nepovredivi i da pristup tim prostorijama mora biti zaštićen i garantovan u svakom trenutku", navodi se u pisanom odgovoru Unmika.

image