Srbija i Balkan

Veliki kašalj donosi promene za vrtiće i škole: Hoće li nevakcinisana deca moći u kolektiv?

Da li će se Beograd ugledati na svog južnog suseda Skoplje u kojem su, osim proglašenja epidemije, tražili da se nevakcinisana deca ne šalju u vrtiće
Veliki kašalj donosi promene za vrtiće i škole: Hoće li nevakcinisana deca moći u kolektiv?Getty © Alona Siniehina

Broj obolelih od velikog kašlja na teritoriji glavnog grada Srbije u poslednjih pet godina kretao se od 29 registrovanih slučajeva tokom 2018. godine, 14 slučajeva 2019, preko tri slučaja 2020, do dva slučaja 2021. U 2022. godini nije bilo prijavljenih obolelih od pertusisa. Za razliku od prošle godine, kada je ukupno prijavljeno oko 50 slučajeva obolelih, do te nezavidne brojke do sada smo došli u samo jednoj nedelji u februaru 2024.

Naime, prema poslednje dostupnim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, u srpskoj prestonici je u prethodnoj sedmici od 5. do 11. februara registrovan čak 51 novooboleli.

Upoređujući ovaj statistički presek sa, na primer, onim u Severnoj Makedoniji, koja ima tri puta manje stanovnika od Srbije i isto toliko manje zaraženih, vidi se da su sa samo 14 slučajeva "magarećeg kašlja" ili "bolesti od 100 dana" u Skoplju već preduzeli određene mere – Komisija za zarazne bolesti te države preporučila je proglašenje epidemije velikog kašlja u glavnom gradu i zabranu prijema u vrtiće za nevakcinisanu decu. Takođe, predložili su produžetak radnog vremena za vakcinalne punktove širom grada.

Šta će Srbija i Beograd preduzeti ovim povodom, RT Balkan pokušao je da sazna u Zavodu za javno zdravlje Beograd i Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", na čiju preporuku Ministarstvo zdravlja treba da donese odluku o proglašenju epidemije u zemlji.

"Mi smo u Beogradu prijavili epidemiju velikog kašlja još u decembru, a prijavom epidemije konstatuje se stanje stvari i sprovode se blaže mere, kao što je "češljanje" vakcinalnih kartona u domovima zdravlja, pozivaju se roditelji na obaveznu imunizaciju nepotpuno vakcinisane ili nevakcinisane dece i sl.", objašnjava nam sagovornik iz beogradskog Zavoda za javno zdravlje.

Proglašenje epidemije, s druge strane, sprovodi se kad je ugrožena nacionalna bezbednost stanovništva.

"Tako je bilo za vreme kovida, ili kada se javi bolest koje dugo nije bilo, poput variole vere. Tada država ima pravo da donosi mnogo rigoroznije mere, ali ne može se odraditi bez instituta 'Batut' i resornog ministarstva", navodi naš sagovornik.

Što se beogradskih opština tiče, prisustvo pertusisa registrovano je na teritoriji svih opština, a najveći broj obolelih je na teritoriji GO Zemun – 164 (20,1 odsto). Veliki broj obolelih se takođe registruje na teritoriji GO Voždovac – 122, GO Zvezdara – 81, GO Čukarica – 80 i GO Palilula – 80.

Dr Olivera Todorović, načelnica pedijatrije DZ Palilula, rekla je da su prošle nedelje za samo jedan dan imali 1200 dece na pregledu.

"Starija školska deca donose mlađoj, ali i vrtići kao kolektiv su mesta gde se širi zaraza, kao i škole, ali to je uobičajeno za ovo doba godine. Jedino nismo očekivali povećan broj dece obolele od velikog kašlja. Nažalost, tu su najugroženiji najmlađi – odojčad koja nisu primila ni jednu ili jednu dozu vakcine. Broj vakcinisanih od pertusisa je oko 90 posto pred školu, a u drugoj godini 86 posto što je svakako nedovoljno", ispričala je ona i dodala da se nada da će pik krenuti da slabi za vreme praznika, od 15. do 19. februara. 

Na pitanja da li će i naša država preduzeti određene korake poput onih koje planiraju u Skoplju, pogotovo kada se zna da je realan broj obolelih tri puta veći od prijavljenog, ministarka zdravlja Danica Grujičić odgovora da će to verovatno biti tema zajedničkog sastanka institucija koje su nadležne za ta pitanja.

"Deca koja nisu vakcinisana po obaveznom kalendaru imunizacije, a uredno idu u školu, verovatno će biti tema zajedničkog sastanka za republičku stručnu Komisiju za imunologiju, pedijatriju i infektivne bolesti. Mi ćemo gledati da upravo od ove tri republičke stručne komisije formiramo Nacionalni tim za vakcine", rekla je Grujičić i dodala da će s tim u vezi zasedati sledeće nedelje, kada će doneti odluke o donošenju posebnih procedura, zakona i pravilnika. 

Da li se povećao obuhvat imunizovanih posle poziva "Batuta" na "češljanje" vakcinalnih kartona dece i učenika u domovima zdravlja i koliko je Sanitarna inspekcija resornog ministarstva napisala prijava protiv roditelja, nismo uspeli da saznamo do objave ovog teksta.

image