Srbija i Balkan

Veliki kašalj uzima danak: U domove zdravlja stigao dopis o hitnom "češljanju" vakcinalnih kartona dece

Zavod za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" naložio je da se deca pred polazak u škole prvo vakcinišu, a da kasnije obave neophodne preglede kod pedijatra, specijaliste za ORL, oftalmologa, fizijatra i logopeda
Veliki kašalj uzima danak: U domove zdravlja stigao dopis o hitnom "češljanju" vakcinalnih kartona dece© Marijan Murat/dpa

U 21. veku četiri bebe preminule su od posledica komplikacija velikog kašlja, zaraze koja bi trebalo da je davno iskorenjena. Ali veliki kašalj i dalje postoji jer je, kako smatraju zdravstveni stručnjaci, obuhvat vakcinacije ispod zadovoljavajućeg nivoa.

Inače, od 1. januara do danas prijavljena su ukupno 253 potvrđena slučaja velikog kašlja, a od posledica ove bolesti preminula je jedna beba, a tri su izgubile bitku za život prošle jeseni, podaci su Ministarstva zdravlja.

Dva novorođenčeta bila su iz Beograda i nisu primila prvu dozu DTP-a vakcine (cepiva protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja) koje se daje do trećeg meseca detetovog života, dok su druge dve bebe na Institut za majku i dete "Dr Vukan Čupić" stigle iz unutrašnjosti Srbije.

Peto novorođenče koje je zaraženo velikim kašljem trenutno se bori za život u Institutu i uključena mu je mehanička ventilacija.

"To znači da je respiratorno i životno ugroženo", objasnio je u toku dana kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" dr Vladislav Vukomanović.

Pulmolog Dragana Jovanović za RT Balkan kaže da je tok bolesti kod beba takav da plućne alveole brzo postaju blokirane sekretom, zbog čega beba ne dobija dovoljno kiseonika.

"Taj kašalj doprinosi oštećenju disajnih puteva zbog napada sa zacenjivanjem, koje kada prođe, dete povremeno prestaje da diše i situacija se komplikuje, pa je neophodno staviti ga na respirator. Suština je videti kakva je sada ta bakterija Bordetella pertussis, da li je promenila izgled i još važnije, gde se te bebe zaražavaju. Verovatno su infekciju dobile još u porodilištu, jer još nisu stekle imunitet, a epidemija vlada", podseća pulmolog.

Ona dodaje da vlada epidemija velikog kašlja, da su novorođenčad najugroženija, i da je od izuzetne važnosti da se poveća cepljenje stanovništva, pre svega najmlađih.

"Zbog nepoverenja u vakcine protiv koronavirusa, obuhvati vakcinacijom su mnogo manji. U prvoj godini je 95 odsto zadovoljavajući nivo, a kod nas je pao na 91 odsto. U drugoj godini revakcinacija je pala na 84 odsto, a pred polazak u školu na 91 - 92 odsto. To je manji obuhvat od pet do 10 odsto, što nije malo. Naprotiv, to je ogroman broj dece koja nisu do kraja vakcinisana ili nisu uopšte", navodi naša sagovornica i ističe da je smrtnost na respiratoru ogromna - naročito kod dece.

Penzionisani ginekolog Neđo Čutura, koji je veći deo radnog veka proveo u najvećoj Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu, za RT Balkan kaže da je malo verovatno da su se bebe zarazile u porodilištu.

"Posle korone medicinsko osoblje nosi maske, što ranije nije bio slučaj, pa je verovatnoća da se novorođenčad zaraze po dolasku na svet veoma mala. Veća je mogućnost da se to desi u primarnom okruženju, u porodici i kontaktu sa najbližima", poručuje on.

Iz Ministarstva zdravlja za medije su saopštili da su pomenute smrti u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" zabeležene na jesen prošle godine, kada su se pojavile prve respiratorne infekcije. 

"U periodu od 1. januara 2024. do danas prijavljen je jedan smrtni ishod kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca", saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja i pozvalo sve građane da budu odgovorni prema svojoj deci i poštuju predviđeni kalendar imunizacije.

Nadležni iz ministarstva povodom su ovim povodom uputili specijalne dopise domovima zdravlja.

Pedijatar dr Olivera Todorović DZ "Palilula" kaže da su dobili nalog da "češljaju kartone" sve dece kako bi videli ima li onih koji su preskočili neku dozu vakcine protiv velikog kašlja, ali i svih drugih obaveznih imunizacija.

"Ona deca koja nisu primila pentaksim ili tetraksim pozivaju se na vanrednu vakcinaciju. To su najčešće deca generacije 2015/16 i 2020/21 koja su preskočila revakcinu. Odziv dece školskog uzrasta je dobar, danas sam imala baš dva pacijenta za koje su sumnjam da su zaraženi velikim kašljem", objasnila je doktorka.

Napominje da je dopis stigao i iz Zavoda za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", da se deca pred polazak u škole prvo vakcinišu, a da kasnije obave neophodne sistematske preglede kod pedijatra, specijaliste za ORL, oftalmologa, fizijatra i logopeda.

"Prioritet je vakcinacija. Ranije smo praktikovali da damo upute, pa kad sve preglede završe dođu kod nas i dobiju vakcinu, a sada će biti obrnuto zbog vanredne situacije", dodala je naša sagovornica.

Dr Vladislav Vukomanović za RTS je istakao da je na institutu oko 70 dece pozitivno na pertusis, a da je dve trećine njih hospitalizovano.

"Polovina bolesnika je hospitalizovana kod nas, što ukazuje na eksponencijalni porast dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti", naglašava Vukomanović.

Inače, i druge grupe virusa su u opticaju u ovom periodu godine, od stomačnih do respiratornih, pa više ne govorimo o epidemiji, već tridemiji.

image