Srbija i Balkan

Tridemija u Srbiji: Sudar tri virusa, da li je moguće produženje raspusta?

U pitanju su respiratorne bolesti koje imaju gotovo identičnu kliničku sliku, ali ga izazivaju različiti virusi
Tridemija u Srbiji: Sudar tri virusa, da li je moguće produženje raspusta?www.globallookpress.com © IMAGO/Roman Möbius

Kašalj, bol u grlu, temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima najčešći su simptomi gripa, kovida i respiratornih infekcija od kojih pati veliki broj građana, a lekari širom Srbije potvrđuju da imaju znatno više pacijenata nego pre tri sedmice.

Novogodišnje slavlje i neuobičajeno toplo vreme dovelo je do toga da se u Srbiji pojavi tridemija, tačnije sudar gripa, korone i respiratornog sinicijalnog virusa (RSV). U pitanju su respiratorne bolesti koje imaju gotovo identičnu kliničku sliku, ali ga izazivaju različiti virusi.

Epidemiolog Zoran Radovanović za RT Balkan potvrđuje da je sudar virusa prisutan više nego prethodnih sezona, ali i da nije neočekivano za ovo doba godine.

Prema njegovim rečima, zdravstvene mere koje su bile sprovođene u Srbiji od 2020. godine zbog kovida 19, doprinele su da tri godine Srbija nije beležila epidemiju gripa, i da su sada infekcije "grunule".

Kao radikalan primer sputavanja infekcija i ponovnog aktiviranja, naš sagovornik navodi Kinu koja je sprovodila najrigoroznije antikovid mere na svetu, a sada prijavljuje uvećan broj zaraženih od "sumnjive" infekcije.

"Postavilo se čak i pitanje novih sojeva virusa koji su se pojavili u Kini, ali ipak se raščivijalo da je samo reč o potisnutim virusima koji su živnuli popuštanjem mera posle četiri godine", dodaje naš sagovornik.

Epidemiolog Radovanović objašnjava da imamo i nove generacije stanovništva, stare četiri godine, koje nisu imala kontakt sa poznatim klicama i bakterijama, a sada kada među njima kruže uobičajene respiratorne infekcije stiče se utisak da je reč o eksploziji bolesti.

"U Srbiji tek očekujemo pik tridemije, koja je počela krajem decembra, i sigurno će u januaru dostići svoj vrhunac" ocenjuje on i dodaje da se u Srbiji ne radi identifikacija sojeva kovida, ali sudeći prema kliničkoj slici i tipizaciji reč je o virusu BA2.86 nazvan "pirola".

Dodaje, da je u Srbiji u toku deveti talas korone koji je počeo u avgustu, ali nema rapidnih skokova broja zaraženih.

"Ujedno, nismo više tako ranjiva populacija, jer je veliki broj stanovništva ili preležao ili vakcinisan protiv kovida 19, pa je i manji broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom i manji broj smrtnih ishoda", kaže Radovanović.

Dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Subotici, potvrđuje za "Blic" da je tridemija stigla u Srbiju, ali da uzroke nećemo ni znati.

On objašnjava da su se sa pojavom pandemije kovida 19, od proleća 2020, nosile maske i ljudi su više prali ruke i pridržavali se mera prevencije. Međutim, nakon slabljenja kliničke slike korone, ali i pošto su se već svi zamorili od tih mera, ponovo su se stvorili uslovi za širenje bolesti koje su i pre bile prisutne.

"Zato grip nisu ni beležili, infekcije izazvane RSV-om registrovane su u malom broju, kao i kapljične infekcije", ukazuje on.

U Evropi pojam tridemija počeo je da se koristi 2022. godine, dok se u Srbiji u zvaničnim državnim zdravstvenim institucijama ne vrši nadzor nad respiratornim sinicijalnim virusom, već samo u privatnim laboratorijama.

Prema njegovim rečima, u našoj zemlji u narednim nedeljama se očekuje skok obolelih kad je u pitanju oboljenje slično gripu.

"Nadzor nad RSV je nedovoljan jer se ne radi dijagnostika, i zato su mali brojevi. Ali, na osnovu informacija iz Evrope i ostatka sveta gde rade tu dijagnostiku, nema razloga da se i kod nas ne dogodi isto. Sigurno već jeste, a pošto je priča o maloj deci i najmlađima, iz široke slike populacije se ne uočava. U kliničkom smislu, svi smo sada zahvaćeni i brojevi će se duplirati i bivati veći. Tridemija je sugurno tu", upozorava dr Bohucki.

Moguć produžetak raspusta?

Đaci, osnovci i srednjoškolci nalaze se na zimskom raspustu. Vojvođani se vraćaju u školske klupe 15. januara, a đaci iz većeg dela Srbije sedmicu kasnije. Ipak, nije isključeno da zbog epidemije gripa, ukoliko bude zvanično proglašena, dođe do produžetka zimskog raspusta. 

Podsećamo, takav slučaj je već bio 2019. i 2020. zbog gripa, a 2021. zbog korone.

Dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević", za RT Balkan kaže da je povećan broj pregleda dece, ali da nije reč o dramatičnoj brojki.

"Budući da je januar u pitanju, situacija nije zabrinjavajuća, imamo nešto veći broj pregleda, reč je o respiratornim infekcijama sličnim gripu. Potom, prisutna je i streptokoka i manji broj pacijenata sa stomačnim virusom", kaže dr Mitrović.

Na pitanje o mogućem produžetku zimskog raspusta, naša sagovornica ukazuje da ne vidi razlog tome i da ne očekuje pogoršanje situacije zbog koje bi se eventualno odlučilo na ovaj korak.

image