Magazin

Doktor za RT Balkan: Kako da razlikujemo grip, kovid i druge infekcije disajnih organa

Malo nas "grebucka" grlo, kašnjemo, boli nas glava. Toplomer pokazuje da imamo temperaturu, te polako počinjemo da sumnjamo da imamo grip ili možda koronu. Kako da ih razlikujemo? Da bismo bili "načisto" sa situacijom u kojoj se nalazimo, najbolje će pokazati labaratorijski nalazi, ali nije na odmet da imamo na umu da "grip nastaje naglo, dok kovid postepeno", kaže za RT Balkan epidemiolog Zoran Radovanović.
Doktor za RT Balkan: Kako da razlikujemo grip, kovid i druge infekcije disajnih organa© freepik

Statistika sa početka meseca, govori da je u Srbiji od 4. do 10 decembra prijavljeno 9.150 slučajeva oboljenja sličnih gripu i u poređenju sa prethodnom nedeljom beleži se blagi porast broja obolelih, navode iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Ovo je samo početak, jer sezona gripa i drugih infekcija obično bude u punom jeku u vreme praznika - Nove godine, Božića i slava, kad su okupljanja i druženja učestalija.

Tada se javnja i veća opasnost od virusnih infekcija i nije loše da jačamo imunitet, ali i da se "upoznamo" sa simptomima koji mogu ukazivati na grip, kovid ili neku drugu infekciju.

Grip nastaje naglo, kovid postepeno

Grip karakteriše iznenadna povišena telesna temperatura, malaksalost, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, groznica, suv kašalj, bol u grlu, pojačana sekrecija iz nosa: "Grip nastaje naglo - za samo jedan sat iz punog zdravlja ne možete da ustanete iz kreveta i praćen je visokom temperaturom. Kod kovida je to sve postepenije i takođe, može da bude propraćen temperaturom, glavoboljom, gušoboljom, curenjem nosa", objašljava za RT Balkan Zoran Radovanović, epidemiolog.

Nije jednostavno razlikovati kovid od drugih infekcija disajnih organa i u tim slučajevima, neophodna labaratorijska analiza:

"Razlikovati kovid od drugih infekcija disajnih organa je vrlo teško ukoliko ne uradi labaratorija i mora da se radi dijagnostika. Kod relativno malog broja pacijenata je primećen gubitak mirisa i ukusa, pa to može da ukaže na razliku. Ali, ovo odsustvo ukusa i mirisa se javlja i kod gripa. Zato je presudan labaratorijski test", naglašava epidemiolog.

Vakcinacija, jačanje imuniteta i izbegavanje velikih okupljanja

Tokom zimskog perioda neophodno je da jačamo imunitet vitaminima i mineralima. Najbolje je da ih "crpimo" iz svežeg voća i povrća, a hidratacija vodom i čajevima nije na odmet, dok se dobar san, šetnje i oblačenje u skladu sa vremenom podrazumevaju. Takođe, doktor smatra da je najefikasnija mera prevencije gripa - vakcinacija.

"Prevetniva protiv gripa je vakcina. Pošto za kovid nije uvezena vakcina koja štiti, treba da se štitimo maskama, izbegavamo skupove i to posebno mesta gde na malom prostoru ima puno ljudi", savetuje doktor.

image