Srbija i Balkan

Šta će biti s kućom nakon razlaza "Mi – Glas iz naroda": Ko je čiji odbornik i poslanik?

Posle teških reči, optužbi, više saopštenja i konferencije za novinare, došlo je vreme za "brakorazvodnu" parnicu u kojoj će imovina među sedmoricom osnivača "Mi – Glas iz naroda" biti razdeljena
Šta će biti s kućom nakon razlaza "Mi – Glas iz naroda": Ko je čiji odbornik i poslanik?© Antonio Ahel/ATAImages

U političkoj opciji koja je bila najveće izborno iznenađenje, na listi "Mi – Glas iz naroda" za samo dva meseca od izbora došlo je do čak dva osipanja.

Prvi disonantni glas bio je nosilac beogradske liste Aleksandar Jerković koji je mimo odluke ostatka osnivača liste ponudio Srpskoj naprednoj stranci mogućnost pregovora o ulasku u vlast. 

Potpuno neočekivano juče se desio novi raskol, nakon kojeg su grupu napustili njen osnivač i najprepoznatljivije lice dr Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić, obojica poslanici u Skupštini Srbije.

Kao i kod svakog razlaza, sledi brakorazvodna parnica, nimalo laka i poprilično burna. Već sada postavlja se pitanje šta će kome ostati, od prava na ime, logo, ali i poslaničkih, odnosno odborničkih mandata.

Beogradska lista "Mi – Glas iz naroda" osvojila je šest odborničkih mandata. Ova lista uspela je da se pocepa na čak tri frakcije. U jednoj su Branimir Nestorović i Borislav Antonijević, drugoj Jerković i Vesna Jakić, dok su dva odbornika ostala uz grupu preostalih osnivača pokreta.

Srpska napredna stranka ostaje pri stavu da će o formiranju vlasti pregovarati isključivo sa Nestorovićem koji odbija bilo kakve pregovore, dok i odbornici bliski osnivačima tvrde da neće pregovarati sa SNS-om.

Dva poslanička kluba u Skupštini Srbije

U Skupštini Srbije grupa "Mi" ima 13 poslanika, ali je već sada jasno da će biti formirana dva poslanička kluba.

Branko Pavlović kazao je da će grupa van Nestorovića svoj klub nazvati "Mi –  Glas iz naroda", dok Nestorović kaže da će svoju klub nazvati "Pravi Mi".

Kako je Pavić rekao za RT Balkan, među poslanicima koji su uz Nestorovića i njega su i Branko Lukić, Borislav Antonijević i Bogdana Koljević, a sa ostalima još nisu razgovarali.

Na drugoj strani su preostali osnivači "Mi", a to su Siniša Ljepojević, Mitar Kovač, Branko Pavlović, Dragan Stanojević i Jovan Janjić. Ostali poslanici, Ana Krstić, Jelena Pavlović i Ana Ivanović nisu se do sad oglašavale.

Prema nekim procenama podela je 6-6, a jedan od poslanika još se nije jasno izjasnio.

Pavlović je danas otkrio da će u grupi "Mi" ostati sigurno sedam poslanika, a moguće i osam.

U Agenciji za privredne registre za sad postoji udruženje građana pod imenom "Mi – Glas iz naroda" i pravni zastupnik je Dragan Stanojević. Sa druge strane, Nestorović odgovara da se službeni račun vodi na njega, te da on kontroliše finansije.

Po tvrdnji osnivača grupe, na tom računu trenutno nema novca, ali bi u njega trebalo da se slivaju državne pare od poslaničkih mandata. Ostaje da se vidi kako će pravno biti rešeno da dve grupe odvojeno dobijaju poslaničke plate.

Jedan od osnivača Jovan Janjić kaže da je u Zavodu za zaštitu intelektualne imovine u toku proces zaštite imena i logoa "Mi – Glas iz naroda".

Iz jučerašnjih događaja jasno je da naloge na društvenim mrežama kontroliše grupa koja je ostala u "Mi", jer je na Telegram kanalu objavljeno samo saopštenje koje je potpisao Stanojević, ali ne i ono koje su objavili Pavić i Nestorović.

Nestorović i Pavić moraće da naprave druge naloge za društvene mreže preko kojih bi se obraćali javnosti.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner