Srbija i Balkan

EU: Očekujemo formiranje ZSO

Portparol Peter Stano najavio je novi sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Briselu i nastavak rada na postignutom dogovoru
EU: Očekujemo formiranje ZSOwww.globallookpress.com © Nikos Pilos

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas u Briselu da EU očekuje formiranje ZSO i povratak Srba u kosovske institucije. On je najavio i novi sastanak lidera Srbije i tzv. Kosova u Briselu, na poziv visokog predstavnika za spoljnu politiku Žozepa Borelja, preneo je Tanjug.

Odgovarajući na pitanje kakva su dalja očekivanja sa situacijom na Kosovu i Metohiji, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas izjavio da će se Srbi vratiti u institucije kada bude ispunjen i drugi uslov, a to je formiranje ZSO, on je dodao da se očekuje ispunjenje oba uslova.

”Vraćanje kosovskih Srba u institucije je bilo jedno od osnovnih očekivanja EU i isto važi za formiranje Zajednice srpskih opština", bio je jasan portparol EU.

Napomenuo je da je "važno da se ispune dogovori koji postoje, a to je poruka koju EU sve vreme šalje i da to važi za obe strane".

Što se tiče narednih koraka u dijalogu, potvrdio je da će Žozep Borelj uskoro pozvati lidere Srbije i tzv. Kosova na novi sastanak u Brisel da bi se produžio rad na postignutom dogovoru.

"Visoki predstavnik je već rekao da će pozvati lidere u Brisel da se produži rad o normalizaciji odnosa uz posredstvo EU. Razume se, ovo nije kraj procesa, rad se produžava, dogovor postignut sinoć nije kraj procesa nego početak rada. Postoji nada da će to da nas izvede iz permanentne krize i da nam dozvoli da stignemo u novu fazu u kojoj bi radili na problemima na održiv način i izbegli nove krize", objasnio je Stano na konferenciji za novinare.

image