Srbija i Balkan

Zamisli želju i duni maslačak: Ambasador Ukrajine bi da određuje medijima u Srbiji kako se izveštava

Ambasador Ukrajine nije udario samo na medijske slobode, već i na stav zvanične Srbije da se u Srbiji neće dogoditi Majdan, kao i da će biti sprečeni pokušaji bilo kakav obojene revolucije slične Majdanu
Zamisli želju i duni maslačak: Ambasador Ukrajine bi da određuje medijima u Srbiji kako se izveštava© ATA Images

Zapadni ambasadori dugo misle da mogu da kroje politiku i pritiskaju Srbiju, te u tome nema ničeg novog ni čudnog. Vođen njihovom drskošću, na krilima zapadne podrške kijevskom režimu, ambasador Ukrajine u Beogradu Vladimir Tolkač usudio se da komentariše srpske medije i "usmerava" ih kako da izveštavaju.

Naime, u intervjuu za današnji broj "Blica", Tolkač ne samo da je kritikovao privrženost Srba Rusima, nego je otišao i korak dalje glorifikujući krvave proteste koji su bili uvod u državni prevrat - Majdan, oštro protestujući što srpski mediji i javnost ne žele takav scenario u Srbiji.

Na pitanje kako gleda na često spominjanje Majdana i ukrajinske revolucije u srpskoj javnosti, Tolkač je odgovorio: 

"Zaista nisam zadovoljan tekstovima koju sam video u novinama koje pokušavaju da prikažu Majdan kao neku krizu, unutrašnji sukob ili nešto treće", a zatim je dodao i da je  "Majdan jedan od metoda kako možemo protestovati ili demonstrirati svoje mišljenje".

Brojni ukrajinski, ali i evropski političari, priznali su da je Zapad direktno umešan u ovu obojenu revoluciju, kao i da se "Majdani ne dešavaju sami", budući da je za ovakav vid rušenja države potrebno ići po razrađenoj šemi i do detalja ispratiti korake kako bi javnost poverovala u "spontanost" obojene revolucije.

Da se u Srbiji neće dogoditi Majdan i da naš narod ne prihvata takav scenario nisu iznosili samo mediji, već je eksplicitno rekla i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u danima kada je, nakon izbora u Srbiji, pokušano podmetanje obojene revolucije slične Majdanu.

Brnabić je tada navela da deo opozicije nakon neuspeha na izborima pokušava da dobije vlast putem revolucije na ulici.

"Oni nikada nisu planirali ništa drugo nego samo da idu na haos, ono na šta idu - to je Majdan u Beogradu, da na vlast dođu revolucijom, a to neće proći", rekla je premijerka.

Taj stav su podržali i brojni državni funkcioneri i istaknuti srpski intelektualci, ističući da ne sme doći do prolivanja krvi na ulicama. Možda je Tolkaču i njegovim prijateljima sa Zapada zasmetalo što su srpsko državno rukovodstvo upravo ruski prijatelji nešto ranije upozorili šta nam se sprema i pomogli državi da se izbori protiv spoljnog i unutrašnjeg neprijatelja.

Dakle, ambasador Ukrajine nije udario samo na medijske slobode, već i na stav zvanične Srbije. Međutim, budući da je Srbija suverena država, koja čuva svoju slobodu u odlučivanju, Tolkač je, valjda, svestan da na srpsko rukovodstvo ne može da utiče. Po sistemu "daj šta daš", znajući da mnogi mediji u Srbiji neskriveno, po agendi Zapada, vrše antirusku propagandu, Tolkač je pokušao vrši pritisak i na one koji nisu pali pod uticaj.

Vladimir Tolkač priznao je u ovom intervjuu da strane službe prate svaki vid podrške Rusiji, pa i pojedince na mrežama. Pored toga, pažnju privlači i ono što bi poručio građanima Srbije koji "navijaju za rusku stranu" u Specijalnoj vojnoj operaciji.

"Za vaše građane koji podržavaju Rusku Federaciju imam jedan predlog: hajde da zamenimo teritorije. Daćemo vam teritoriju blizu Rusije, a mi ćemo doći ovde. Ako budu sused Rusiji, možda će mnogo bolje razumeti Ukrajince. Jer nije isto živeti blizu Rusije i gledati na celu situaciju iz daljine", rekao je diplomata.

Ukrajinski ambasador Tolkač nekako je zaboravio da je Specijalna vojna operacija u Ukrajini otpočela zato što je nacistički režim u Kijevu progonio i ubijao rusko i drugo neukrajinsko stanovništvo gotovo deceniju sa ciljem potpunog istrebljenja na tim prostorima.

Novinar medija u vlasništvu neutralnih Švajcaraca koji je vodio ovaj zanimljivi intervju već je, izgleda, potpao pod uticaj i poslušao "dobronamerne savete" Vladimira Tolkača, pa je svakim pitanjem neskriveno širena antiruska propaganda. Tolkač nije morao ni da se trudi, njegovo je bilo samo da se udobno zavali u stolicu i uživa u plodovima svoga rada ili "švajcarskog standarda".

image