Rusija

Zaharova: Zapad priželjkuje Majdan u Srbiji i na Balkanu

Svaki narod treba da štiti svoj suverenitet na svim nivoima, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Zapad priželjkuje Majdan u Srbiji i na Balkanu© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic)

Zapad ima ogromnu želju da se u Srbiji i na Balkanu dogodi Majdan, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući situaciju u Srbiji nakon izbora.

Kako je navela, poslednjih godina u Srbiji, ali i šire gledano, na Balkanu, sprovode se "Majdan" scenariji u cilju nametanja volje Zapada.

"Svi ti navodni mitinzi, nisu nikakvi mitinzi nego prosto izvođenje ljudi na ulice kako bi se ostvarili ciljevi koji nisu u skladu sa demokratskim procesima i u cilju promovisanja zapadnih interesa uz pomoć antiustavnih sredstava koji protivreče unutrašnjim zakonima. Sve to govori da Zapad ima ogromnu želju da se na Balkanu sprovede Majdan, a čemu to vodi najbolje se vidi na primeru Ukrajine", poručila je.

Prema njenim rečima, Srbi i Srbija će sve rešiti sami.

"Srbi će sve rešiti sami, jer oni vide dokle je Zapad doveo Ukrajinu i mnoge druge zemlje i odlično pamte šta je Zapad radio samoj Srbiji i drugim balkanskim državama. Svaki narod svake zemlje treba da štiti svoj suverenitet na svim nivoima i to treba da bude stav građanskog društva - zaštita suvereniteta i nacionalnih interesa", naglasila je.

Ona je dodala da su ruski posmatrači učestvovali i pratili izbore u Srbiji i zaključili da su birači izrazili svoju volju u skladu sa zakonom.

"Učestvovala je Posmatračka misija Interparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država, delegacija ruske Centralne izborne komisije kao i eksperti Ministarstva spoljnih poslova naše zemlje i zaključili da su birači izrazili svoju volju u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima", kazala je Zaharova i ponovila rezultate glasanja, napomenuvši da to govori dovoljno.

image